HOOFDSTUK 5

Les 5
Pendelen is een eeuwenoud gebruik. Vroeger maakten de vroedvrouwen al gebruik van een naald, hangend aan een draad, om daarmee al pendelend boven de buik van de zwangere vrouw te achterhalen of er een jongetje of een meisje zou komen.

Het gebruik van de pendel hoort net als het wichelroedelopen tot het terrein van radiësthesie. De pendel is een instrument om straling van voorwerpen of mensen op te vangen. Dat specifieke metalen en stenen tot niet-toevallige pendeluitslagen leiden, is uitgebreid onderzocht. Hoe het werkt, daar bestaan nog vraagtekens over. Een veelgehoorde verklaring is dat het menselijk systeem de informatie die wordt opgevangen vertaalt een onbewuste spierbeweging, waardoor de pendel in een bepaalde richting uitslaat.

Pendelen is ook een techniek om af te stemmen op je eigen onbewuste weten en je intuïtie, om zo antwoorden te krijgen op je gesloten vragen door middel van ‘ja/nee’ vragen of open vragen via een pendelkaart. 

Je kunt van alles als pendel gebruiken: je ketting, je sleutelbos, een schroef aan een veter of gewoon een theezakje. Het is wel fijn als je pendel niet te zwaar is en als het zwaarste deel vrij kan slingeren.

Tips voor als je begint
Ga op een rustig plekje zitten en adem een paar keer wat dieper in, ontspan je tot je voelt dat je goed gegrond en bij jezelf bent. Vraag de bron om je te helpen met heldere en zuivere informatie.

  • Pak de pendel bovenaan het kettinkje vast, of bij het tussenstukje. Het kan soms fijner zijn om met een iets kortere pendel te beginnen.
  • Geef de pendel een zetje zodat hij slingert en focus op de vraag: wat is ‘ja’? De slingerbeweging waar de pendel uiteindelijk in uitkomt, geeft aan dat dit voor jou ‘ja’ aanduidt. Soms gaat hij heen en weer van voren naar achteren, soms van links naar rechts, soms een rondje rechtsom of linksom. Je kunt je ‘ja’ checken met een vraag waarop je het antwoord al weet. Krijg je geen duidelijk antwoord, gewoon blijven oefenen, het komt vanzelf.
  • Doe hetzelfde voor ‘nee’. Als het goed is, is dit een andere beweging dan die je voor ‘ja’ hebt gekregen. ‘Nee’ hoeft niet per se de precies tegenovergestelde beweging te geven van de beweging bij ‘ja’.
  • Test je energielevel, zorg dat je goed geaard bent, met jezelf in balans voelt en open voor informatie.
    Na een lange drukke dag heb je vaak al zo veel indrukken te verwerken gekregen dat er niets meer bij kan: de kans is dan ook groot dat je op dat moment geen betrouwbaar antwoord krijgt. Met wat oefening voel je vanzelf wanneer een antwoord op zijn plaats valt of wanneer het niet klopt.
  • Zorg er voor dat je werkelijk neutraal bent ten opzichte van het mogelijke antwoord op je vraag. Stel geen vragen waar je bij de antwoorden zelf een belang hebt: de kans is groot dat je het antwoord onbewust beïnvloedt. Laat liever iemand anders dit voor je uitpendelen.
  • Behoud je integriteit: respecteer de privacy van anderen en vraag geen dingen die je eigenlijk niets aangaan.
  • Toekomst voorspellen werkt vaak niet omdat je zelf deel neemt in de creatie van je eigen toekomst.
  • Het is af te raden om met de pendel te proberen `geesten op te roepen` op welke manier dan ook.

Pendel onderhouden
De pendels zijn gemaakt van edelsteen, glas, keramiek, koper, verzilverd materiaal, zilverkleurig materiaal of sterling zilver.

De pendels zijn gemaakt met kleine onderdelen en zijn daarom niet geschikt voor jonge kinderen om mee te spelen.

Bewaar je pendel in een afgesloten zakje of doosje, waar de pendel niet bloot staat aan vocht. Dan blijft de pendel langer mooi.

Stenen hebben een natuurlijke uitstraling en een eigen energie. Wanneer je ze gebruikt, is het nodig dat je ze regelmatig reinigt om dit te behouden. Omdat ze met metalen tot een pendel verwerkt zijn is het niet zo handig om ze lang in het water te leggen. Een andere manier is om ze te reinigen met wierook en je intentie. Zo blijven ze fris!

Koper heeft een mooie kleur van zichzelf maar oxideert makkelijk. De pendel krijgt hierdoor een wat verweerd uiterlijk, wat kan toevoegen aan de charme. Voor wie de koperglans liever terug heeft, doet een doekje gedrenkt in water met wat azijn en zout wonderen. Leg de pendel niet in een bak met water en azijn en zout, dit is niet goed voor de edelstenen en de kralen die gebruikt zijn.
Zilver kun je opwrijven met een zilverpoetsdoek, dan komt de glans zo weer terug.

Onderwerp Stappen