Module 1: Wat is tijd voor jezelf

Wat is tijd voor jezelf

 

In de wereld van vandaag zijn stilte en rust zeldzame ervaringen geworden. We rennen van A naar B, duiken van het ene in het andere; we zijn geprogrammeerd om constant te leven naar afspraken, bijeenkomsten en deadlines. Intussen raken we gestrest of verward als we voelen dat gebeurtenissen elkaar steeds sneller opvolgen. De tijd gaat aan jezelf voorbij. Het gaat allemaal zo snel dat je haast geen moment echt tijd voor jezelf hebt. Wat gisteren nog zo belangrijk leek, is morgen verleden tijd en volgende week alweer vergeten.

Zo tollen we rond in een spiraal die steeds dichter bij de kern komt. We voelen dat onze beleving van tijd langzaam verandert, al valt niet volledig te bevatten wat er precies gaande is. Zij die dit moment aangrijpen om met de tijd mee te gaan en zich openen voor een nieuw bewustzijn, staan gesteld voor belangrijke keuzes. Het onbekende wekt verlangen en nieuwsgierigheid op, maar brengt ook je angst en kwetsbaarheid aan de oppervlakte. Om nieuwe hoogtes te bereiken, moeten we eerst diep graven en dat kost tijd, iets dat je eigenlijk niet hebt. Neem deze online training als voorbeeld: met enthousiasme begin je, omdat je graag iets wilt veranderen, maar dan verschrikt staan als je ziet hoeveel erbij komt kijken. Hoe houd je dit vol als je huidige leven het niet toelaat? Hoe kan je het in je huidig levenspatroon inpassen?

Afstand nemen

Het is tijd voor rust. Gewoon de boel de boel laten en even helemaal niks. In stilte komt de geest op adem en ontstaat er ruimte voor innerlijke groei. Daarom is deze training bedoeld om bij te komen van de processen die al lopen. Geef jezelf de gelegenheid om alles rustig te verwerken en om je rustig voor te bereiden op wat er nog komen gaat. Dit is het moment om te evalueren of je op de goede weg bent, of dat je straks misschien een tandje bij moet schakelen of terug moet zetten. Neem afstand van de situatie om terug te komen op de vraag waar het allemaal om begonnen is: Wat wil ik? Wat kan ik? Wat doe ik? Wat is tijd voor jezelf?

Dat je even rustig aan doet, betekent niet dat er niks hoeft te gebeuren, want om stilte te creëren moet je bewust een knop omzetten. Stilte is immers meer dan bijna niet praten of geen geluid horen. Het is een leegte, de plek waar jouw innerlijke kracht zich manifesteert. Het betekent geen verplichtingen aangaan die de stilte in jezelf verstoren, geen personen of situaties toelaten die invloed hebben op jouw wezen en bewust kiezen voor vrijheid in denken en doen. Een training om je gedachten te ordenen en te bepalen om wel of niet voor een definitief keerpunt te gaan…

Opdracht visualisatie (dagelijks / 10-15 min.)

Deze opdracht doe je elke dag op een moment waarop je even alleen kunt zijn en niet gestoord kan worden. Ga rustig zitten of liggen en sluit je ogen. Begin met het volgen van je ademhaling en probeer vanuit je buik te ademen. Als je voelt dat je volledig ontspannen bent, doe je 3x een diepe ademhaling; in door je neus en uit door je mond.

Tel in je hoofd af van 7 naar 0. Elk cijfer komt langzaam tevoorschijn, waarna het weer vervaagt. Bij de laatste tel visualiseer je dat je op een plek bent waar jij in totale ontspanning kunt zijn. Er is niets of niemand om rekening mee te houden. Er is alleen maar stilte. Visualiseer bijvoorbeeld dat je drijft op de golven van een prachtig blauwe zee of in een grote weide naar de hemel staart. Zoek jouw speciale rustplek en geef je helemaal over aan de stilte.

Schrijfopdracht groot

Als je klaar bent met deze oefening, omschrijf je in je (digitale) notebook welke gedachten en/of gevoelens er in je opkwamen. Voel je ontspanning? Lukt het je om je compleet over te geven aan de stilte?

Schrijfopdracht klein

Je kleine notebook  houd je overal bij de hand. Hierin beschrijf je deze week de momenten waarop jij voelde dat je in tijdnood zat, stress ervoer of ergens aan moest voldoen. Maak het niet te ingewikkeld, maar focus puur op wat jou op dat moment bezighield. Observeer de situatie en laat het oordeel over jezelf en anderen achterwege. Het gaat erom dat jij begrijpt hoe je erop reageerde. Kijk of er in de loop van de week meer rust in jezelf ontstaat.