Module 3: In stilte eten

In stilte eten

Plan een dag waarop je het ontbijt en avondeten in complete stilte wilt doorbrengen. Vraag de anderen die aan tafel zitten vooraf om begrip hiervoor. Zij hoeven niet stil te zijn, zolang jij maar in rust kunt eten zonder contact te maken.

Voordat je start zorg ervoor dat het je lukt om je af te kunnen wenden van alle geluiden in en om je heen.

Focus je alleen op jezelf. Op jouw lichaamshouding en je ademhaling. Neem hier ruimschoots de tijd voor.

 • Hoe zit je?
  Voorover gebogen of kaars recht. Hoe raken je voeten de grond. Gemakkelijk, hang je er iets boven of moet je je benen in elkaar vouwen om goed te zitten. Hoe is het met het zitvlak van de stoel gesteld. Past deze goed voor jouw lichaam en kan je soepel je knie buigen of knelt het zitvlak van de stoel je bloedvaten af. Leunt je rug ontspannen tegen de rugleuning of zit je met je rug een paar centimeters van de leuning af of hang je meer in de stoel om dat deze stoel te groot of te klein is.
 • Hoe adem je?
  Probeer je ademhaling op buikhoogte te houden als je ontspant en zeker op maaghoogte te houden als je eet.
 • Hoe eet je?
  Schrok je alles in 1x weg of neem je na iedere hap ruim de tijd om bewust van deze hap te genieten. Weet dat ruimschoots kauwen op iedere hap ervoor zorgt dat je enzymen in je mond de koolhydraten die je eet goed kunnen verwerken. Dus het is een dubbele win-win situatie als je langzaam en bewust van iedere hap eet.
 • Als het je niet lukt om dit ritueel met anderen uit te voeren, kies er dan bijvoorbeeld voor om op een ander moment te eten (iets eerder of later) of op een andere plek in huis.
 • Als je alleen woont, zet dan tijdens het eten bewust geen radio of televisie aan. Geniet van dit moment. Als het je bevalt, herhaal dit dan gerust vaker, maar doe het in ieder geval één keer deze week.
Onderwerp Stappen