Allergie

Een allergische reactie in de vorm van hooikoorts of huiduitslag kan het resultaat zijn van een voedselintolerantie, maar ook vanuit wat heel anders zijn ontstaan.

Ik hoor je al zeggen. Voeding? Hoe kom je daar nu bij? Ik moet niezen en mijn ogen branden of tranen en heb hoofdpijn of ik moet krabben en mijn huid wordt steeds schraler en roder. Wat heeft dit nu met voeding te maken?

Heb je last van een opgeblazen gevoel, buikpijn en prikkelbare darmen is het mogelijk wat beter te begrijpen dat een bepaalde voeding of eetpatroon de oorzaak zou kunnen zijn van deze klachten. Voor jou is dan mogelijk weer lastig te begrijpen dat dit in feite ook een allergische reactie is.

Dat je zo reageert is begrijpelijk. Zeker omdat je tijdens het eten van een bepaalde voedingstof nergens last van hebt.

Logisch dat je je dan bijna niet kunt voorstellen dat naast de soms heftige, directe allergische reactie ook onduidelijke klachten kunnen optreden zoals hoofdpijn, moeheid, spier- en gewrichtsklachten of stemmingswisselingen en gedragsstoornissen.

Hoe komt het dan toch dat deze voedingstof ervoor zorgt dat je allergisch reageert?
Dit gebeurt als de hoeveelheid van een betreffende stof een bepaalde grens overschrijdt. Welke grens dat exact is, is voor iedereen weer anders. Dit is afhankelijk van je lichaamsgesteldheid. Ieder mens zit weer anders in elkaar.

Om welke voedingsstof gaat het?  
Dat is verschillend, want iedereen reageert weer anders op dingen. Je hebt 5 primaire voedingsallergenen welke het stofje (histamine) vrijmaken om uit te groeien tot een allergie.

Wat zijn secundaire allergenen?
Dat is het allergeen, zoals pollen, huismijt, e-nummers, kleurstoffen, planten en dieren dat voor de buitenwereld gezien wordt als de oorzaak van de allergie, maar in feite een symptoom is van een niet optimaal functionerend immuunsysteem. De kern is het primaire allergeen.

Als het primaire allergeen wordt behandeld kan de overgevoeligheid voor andere stoffen als vanzelf verdwijnen.

Ik onderzoek en behandel allergieën op de manier die bij jou aansluit en bekijk of er nog maar aan de hand is dan bijvoorbeeld die voedingsstof via:

Meer info vind je in dit blog allergie.

maak afspraak

Indien aanvullend verzekerd wordt een gedeelte van het bedrag vergoed.