Leer je kinderen beter begrijpen

Karaktertype informatie

Ieder type mens, en dus ook kind, heeft vaak een andere gebruiksaanwijzing nodig. Ik help je graag bij het inzicht krijgen in waarom jou kind ‘anders’ reageert op jouw vragen,

Hieronder ontvang je in het kort een paar karaktertrekken per type. Zit hier jouw kind tussen of herken je jezelf terug uit de kindertijd? Wil je het complete plaatje met alle sterke kanten, valkuilen per type en heel veel opvoedtips? Dan kan je je opgeven voor de online cursus of maak een afspraak voor persoonlijke begeleiding.

Je kind is een drama queen
Deze opgewekte en gelukkige kinderen zijn dol op verzorgen. Ze spelen graag verpleegster of vader en hebben een lievelingsknuffel die ze overal mee naar toe nemen. Ze tekenen lachende mama’s en kinderen met heldere felle kleuren.

Je kind is een in zichzelf gekeerd type
Als in huis een ruzieachtige sfeer heerst, delven deze kinderen als eerste het onderspit. Doordat ze een enorm levendige fantasie hebben, maken ze zich snel zorgen over mogelijke gevaren.  Ze zijn sentimenteel en laten zich leiden door een sterk rechtvaardigheidsgevoel.

Je kind is een uitvinder
Deze kinderen hebben iets nieuws of ongewoons meteen in de gaten, nieuw speelgoed is super aantrekkelijk. De meeste kinderen komen op de basisschool een beetje tot rust, ze leren vaak hun fantasie wat beter in goede banen te leiden, zodat ze niet meer zo verstrooid zijn.

Je kind is een kunstenaar
Het liefst spelen ze alleen en gaan dan op in hun fantasiewereld. Vaak zijn ze creatief en experimenteren ze met allerlei materialen. Ze zijn dol op muziek en bespelen ook vaak een instrument, ook houden ze veel van boeken en om voorgelezen te worden. Op tijd komen en netjes zijn, daar storen ze zich niet zo aan. Mensenmassa’s, daar houden deze kinderen ze niet van, en in een grote groep trekken ze zich dus meestal terug.

Je kind is een haantje de voorste
Deze kinderen voelen zich volkomen op hun gemak bij kinderen en volwassen. Ze zijn doelgericht, weten wat ze kunnen. Soms bekijken ze een spel van een afstandje, maar alleen als vóór hun aankomst begonnen. Reden? Ze willen meteen goed mee kunnen doen, vandaar.  Ze denken hardop en gaan ongegeneerd hun eigen weg. Onder mensen voelen ze zich volledig thuis, ze zijn dus dol op groepsactiviteiten op school.

Je kind is een alles zelf kunner
Deze kinderen stellen hoge eisen aan zichzelf en zijn het liefst onafhankelijk bezig. Bij te veel advies en commentaar stoppen ze ermee, want ze willen niet geholpen worden. Meestal zijn deze kinderen dol op boeken, ze houden van voorlezen en leren vaak uit zichzelf snel lezen. Ze voelen zich op hun gemak bij routine en structuur, ze hebben een goed gevoel voor orde. Open opdrachten waarbij ze in hun eentje werken, vinden ze het leukst.

Je kind is een probleemoplosser
Deze kinderen zijn helemaal gek van toneelspelen, ze verkleden zich ook graag. Als er maar mensen naar hen kijken! Kunnen meestal goed improviseren, en anderen overhalen om mee te doen. Verder: nieuwsgierig, spontaan, dol op verrassingen en ze kunnen goed omgaan met onverwachte veranderingen. Overal zien ze kansen en ze krijgen energie als ze met anderen over mogelijkheden en oplossingen praten.

Je kind is een eigen baas
Deze kinderen zijn heel nieuwsgierig en willen weten waarom dingen zijn zoals ze zijn. Meestal niet tevreden met een half antwoord en als ze dat krijgen, zoeken ze het liever zelf uit. Speelgoed halen ze bijvoorbeeld vaak uit elkaar. En ze stellen verrassende vragen over zaken waar ze nog veel te jong voor zijn. Bij vlagen hebben ze behoefte aan actie en contact. Het grootste deel van hun leven brengen ze in hun eigen hoofd door.

Je kind is een regelaar
Je ziet deze kinderen vaak rondrennen, schommelen, fietsen, het liefst zijn ze druk bezig. Heel graag zijn ze de baas en nemen de leiding. Ze hebben vaak een harde stem en worden door hun leeftijdsgenoten bewonderd. Al heel jong weten ze anderen over te halen iets op hun manier te doen. Deze kinderen houden van orde en regelmaat. Huilen niet snel en praten niet snel over hun gevoelens. Ze worden geïrriteerd door mensen die het verkeerd doen.

Je kind is een harde werker
Kinderen van dit type stellen specifieke vragen en willen duidelijke antwoorden. Ze houden zich vast aan tijden en afspraken. Zelfs als kleuter willen ze precies weten hoe laat ze ergens heen gaan of hoe lang het duurt voor ze weer tv mogen kijken. Verder zijn ze zijn dol op feiten en laten hun familie of vrienden hiervan meegenieten. Ze zijn beleefd en houden niet van risico’s. Ze zijn gelukkig wanneer ze zeker weten dat hun ouders zorgen dat zij en hun huis veilig zijn.    

Je kind is zeer sociaal
Deze kinderen hebben veel behoefte aan kussen en omhelzingen, ze houden graag de hand van hun ouders vast, zitten op schoot, omhelzen vriendjes en vertellen hun ouders telkens dat ze van hen houden. Ze vallen graag bij anderen in de smaak. Maar ze leven ook echt met andere mensen mee. Ook houden ze van orde en structuur, ze hebben het liefst een vast schema.

Je kind houdt graag de controle
Deze kinderen hebben een uitgesproken voorkeur voor bepaalde stoffen, kleuren, smaken en geuren. Als ze ergens niet van houden, reageren ze fel en als ze worden gedwongen, raken ze in paniek. Ze onderzoeken hun speelgoed en spelen vaak lang met hetzelfde voorwerp. Hoewel ze graag met hun ouders op stap gaan, hebben ze ook behoefte aan rust, vooral na drukke dagen, ze kunnen uitstekend slapen en moeten elke dag even tot rust komen.

Je kind is een geboren clown
Je kind is onvermoeibaar en klimt overal op. Hoe hoger, hoe mooier! Deze kinderen lopen voor in hun lichamelijke ontwikkeling, omdat ze zo goed zijn met hun lichaam, laten ze zichzelf in een groep soms bijvoorbeeld voor de grap struikelen.  

Je kind is een ontdekkingsreiziger
Echt buitenkinderen die graag op klimrekken, glijbanen en schommels spelen. Sommigen houden van voorlezen, maar in een boek kijken ze veel liever naar gedetailleerde tekeningen. Vaak kunnen ze ontzettend goed imiteren, vooral gelaatsuitdrukkingen en lichaamsbewegingen.

Je kind is een allemansvriend
Deze kinderen zijn altijd lief voor andere kinderen; er mogen altijd kinderen meespelen. Ze zijn gevoelig voor de emoties van anderen en worden onrustig van ruzie of spanning. Net als van gemene of pesterige kinderen. Zodra ze echt kunnen praten, leveren ze voortdurend commentaar op alles wat ze zien, stellen honderden vragen en wachten nooit op een antwoord voor de volgende vraag alweer komt.

Je kind is een vrijbuiter
Veel jonge vrijbuiters houden van tekenen, verven en kleien. Ze kunnen zich al spelend erg vies maken, waar ze zich niet druk over maken. Het zijn echt vrije geesten die genieten van elk moment. Ze voelen zich thuis in hun lichaam en houden van modder, water, zand. Hebben oog voor haarspeldjes, kleding.

Wil je opvoedtips of nog beter begrijpen hoe je zoon of dochter ‘in elkaar zit’ en de valkuilen per type weten en waar ze goed in zijn?

Neem dan vrijblijvend contact op

maak afspraak

Indien aanvullend verzekerd wordt een gedeelte van het bedrag vergoed.

Vragen?

  Je naam (verplicht)

  Je e-mail (verplicht)

  Telefoonnummer (verplicht)

  Onderwerp

  Stel hier je vraag / Maak een afspraak

  Na verzending zal Leef je Passie zo spoedig mogelijk contact met je opnemen.

  Als ik blijf doen zoals ik altijd heb gedaan blijft mij overkomen wat mij altijd overkwam.
  Albert Einstein