Spanningsklachten

Examenstress beperkt zich niet tot het eindexamen op school. In elke situatie waarin je een bepaalde prestatie moet leveren die door anderen wordt beoordeeld kan er sprake zijn van nervositeit en angst.

Enkele vormen van examenstress kunnen optreden voor of tijdens: een sollicitatiegesprek, een presentatie op het werk, een toespraak op een feest, een rijexamen.

Allemaal situaties waarin je last kan hebben van stress. Trillende handen, bibberende benen, het gevoel niets meer te weten, één op de vijf mensen hebben er last van.

Emotionele kenmerken van examenstress of optreden in het openbaar zijn:

Angst voor een Black-out en het niet meer weten op de examen dag zelf
Daardoor kan je de moed in de schoenen laten zakken. Zeker ook als je van te voren gaat bedenken hoe het is als het examen slecht gemaakt hebt. Moeilijk is dan om de angst los te laten.

Piekeren en tobben
Stel dat je elke nacht droomt dat je het examen af moet leggen. De stress die een examen met zich meebrengt is zo groot dat je het moeilijk uit je gedachten kunt zetten. Het piekeren en tobben putten je uit en verminderen het concentratievermogen. Je wilt je ronddraaiende gedachten stilleggen, zodat je je kunt focussen op je leerstof. Daarnaast is een goede nachtrust wenselijk om niet zo snel uitgeput te zijn.

Faalangst
Komt het meeste voor. Je denkt het niet te kunnen of niet slim genoeg te zijn. Soms wil je zelfs het examen door deze gedachten niet meer afleggen. Laat je helpen om het vertrouwen in jezelf te herstellen en je voldoende zelfvertrouwen hebt.

Nervositeit
In de examenperiode is rust en kalmte heel belangrijk. Nervositeit maakt het alleen maar moeilijker om je te concentreren en de leerstof tot je te nemen. Laat de spanning wegvloeien en sta weer met beide benen op de grond.

Prikkelbaarheid
Tijdens de examenperiode en tijden van de stress ben je vrij prikkelbaar en vlugger op je tenen getrapt. Dit komt door de spanning die je in jezelf opbouwt. Een examenremedie zal de stress verminderen en rust brengen, zodat je ook minder prikkelbaar bent naar de buitenwereld toe. Krijg kracht en zelfvertrouwen, zodat je de verantwoordelijkheid aandurft om het examen te maken.

Vul onderstaand je gegevens in en ik neem contact met je op.

  Je naam (verplicht)

  Je e-mail (verplicht)

  Telefoonnummer (verplicht)

  Onderwerp

  Stel hier je vraag / Maak een afspraak

  Na verzending zal Leef je Passie zo spoedig mogelijk contact met je opnemen.