Leef je Passie

10 redenen om GEMBER te gebruiken

By juni 10, 2018maart 25th, 2021No Comments

Als je weet dat dagelijkse voeding een medicijn voor je kan zijn, dan is gember zeker nodig in jouw keuken. We gebruiken dan van de gemberplant het stukje wortelstok. Deze plant behoort tot dezelfde familie als kurkuma, kardemom en galanga wortel. Het is gemalen in een potje te koop, maar natuurlijk is het het fijnst om gember vers te gebruiken. Al 5.000 jaar wordt gember gebruikt tegen allerlei kwalen. Tien van deze mogelijkheden tref je hieronder aan.

 1. Gember is een krachtige ontstekingsremmer
  Chronische (verborgen) ontstekingen zorgen vaak voor onze huidige chronische ziektes. Vaak voel je deze niet maar sluimeren ze in je lichaam. Gember is een krachtige ontstekingsremmer en kan je helpen bij veel chronische klachten en ziektes.
 1. Gember kan pijn aanzienlijk verminderen
  Bij pijnen, waaronder menstruatiepijnen en spierpijnen na het sporten is gember zeker goed te gebruiken.
 2. Gember vermindert artrose en (reumatische) artritis
  Bij gewrichtsklachten blijkt steeds meer dat dit niet het gevolg is van slijtage, maar van chronische ontstekingen. Gebleken is dat een extract van gember kan zorgen voor verlichting van de pijn bij artrose.
 1. Gember verhoogt de opname van voedingstoffen
  Als blijkt dat je te weinig voedingsstoffen binnen krijgt, dan kan gember je ook helpen. Te weinig opname van de voedingsstoffen kan de reden zijn waarom je lichaam (te) vaak om voeding blijft zeuren: je lichaam heeft dan te weinig voedingstoffen om jou gezond te houden en stuurt je op pad naar voeding. Gember kan de opname van voedingstoffen uit je darmen tot wel 200% verhogen. Dit is een goede reden om in ieder gerecht wat gember te verwerken. Als je hiervoor gemalen gember uit een potje gebruikt zal je gerecht niet naar gember smaken. Wie weet helpt het je bij een gezonder gewicht.
 2. Gember houdt je bloedsuikerspiegel in balans
  Een te hoge bloedsuikerspiegel betekent dat er insuline in je bloed circuleert; zolang er insuline in je bloed zit is het onmogelijk om af te vallen. Gember verbetert de werking van insuline en je insulinegevoeligheid. Het is in staat om de opname van glucose van je spier- en vetcellen te verhogen, waardoor zowel je bloedsuikerspiegel als ook het insulinegehalte in je bloed sneller zal dalen. Dit helpt je bij insulineresistentie en overgewicht. Combineer hiervoor gember met wat citroensap.
 3. Gember helpt bij opgeblazen gevoel en winderigheid
  Gember stimuleert de alvleesklier om verschillende enzymen te produceren. Het verhoogt daarbij de samentrekkingen van je maag en stimuleert zo je spijsvertering, waardoor je maaginhoud sneller naar je darmen kan. Hierdoor zal een opgeblazen gevoel afnemen.
 1. Gember heeft anti-bacteriële en anti-virale eigenschappen
  Griep en een verkoudheid kan sneller worden genezen als je gember gebruikt. Er zijn meerdere bacteriën en virussen die gevoelig zijn voor gember.
 1. Gember verbetert hersenfuncties
  Gebleken is dat een dagelijks extract gember het geheugen verbetert, de reactiesnelheid en het concentratie- en denkvermogen. Gember kan zelfs helpen tegen de achteruitgang van de hersenfuncties bij het ouder worden. Dit heeft waarschijnlijk alles te maken met de ontstekingsremmende werking van gember.
 1. Gember is werkzaam bij preventie van kanker
  We hebben allemaal kankercellen in ons lichaam. Kanker bestaat uit een ongecontroleerde groei van cellen die niet goed meer weten hoe zichzelf uit te schakelen en afbreken. Hoe eerder deze cellen door je lichaam worden opgeruimd hoe beter. Natuurlijk dien je naar een reguliere arts te gaan bij het hebben van kanker, maar preventief al deze cellen bestrijden voordat het echte kanker wordt, kan natuurlijk nooit kwaad.
 1. Gember gaat misselijkheid tegen
  Heb je net een operatie ondergaan, moet je aan de chemo, ben je snel wagenziek of ben je zwanger? Dit zijn allemaal mogelijke oorzaken van misselijkheid die je met gember kunt tegengaan. Laat een stukje gember trekken in een mok of een kan met heet water en drink het met kleine slokjes op. Pas bij zwangerschap wel even op en gebruik geen gember in het begin van de zwangerschap, want dan kan het vruchtje anders af komen.

Wanneer GEEN gember gebruiken

 • Pas op als je bloedverdunners gebruikt of galstenen hebt.  Overleg met je arts of je niet (een deel van) je bloedverdunners mag vervangen door gember.
 • Gember kan ook de afgifte van galzuur verhogen. Heb je galstenen of problemen met je galblaas pas dan ook op met grote hoeveelheden gember.
 • Gember is verwarmend. Heb je snel last van opvliegers of nachtzweten probeer dan even of gember dit niet erger maakt.

Hoe kan je gember toepassen in je dagelijks leven
Start de dag met een groot glas heet water met het sap van een halve citroen en wat geraspte gember. Is het je te zuur, voeg dan eventueel een lepeltje honing of ahornsiroop toe.
Gebruik het liefst verse gember. Gember heeft een aparte smaak waar je misschien even aan moet wennen. Bouw het langzaam op. Het makkelijkste is om wat plakjes gember toe te voegen aan je thee, water, sappen, smoothies en soepen en verder aan alles wat er op je vuur staat te pruttelen en waarbij je denkt dat het lekker is. Probeer het gewoon eens uit.

Wil je aan de slag?

 

maak afspraak