Leef je Passie

11 tips om intuitiever bezig te zijn met eten

By juni 6, 2020juni 9th, 2024No Comments

Klopt de slogan; ‘elk pondje gaat door het mondje’? Of gaat het om wat je daadwerkelijk verbrandt en waar jij je echt mee voedt?

Tijd voor jezelf
Waarom wordt alleen naar onze houding met eten gekeken en niet naar waar we ons nog meer mee voeden.
Denk hierbij aan de andere 4 voedingsbronnen.

  1. Fysieke voeding
  2. Emotionele voeding
  3. Mentale voeding
  4. Geestelijke voeding

Volgens mij is het zelfs belangrijker jezelf te voeden met liefde, eigenwaarde, zelfvertrouwen en zelfacceptatie. Tijd nemen voor jezelf. Daarna pas voeden met me juiste nutriënten en beweging.

Je hebt het zelf niet in de gaten, maar door jouw kijk op jezelf trek je fysieke, mentale en emotionele klachten aan en ook de behoefte om meer of anders te eten dan goed voor je is.

Wil je echt goed zorgen voor jezelf? Dan is dat niet via een jo-jo dieet. Dat levert alleen maar een slecht zelfbeeld, frustratie en teleurstelling op.
Intuïtief meer tijd nemen voor jezelf daarentegen zorgt dat je aan meerdere kanten goed gevoed wordt. Daarom doet Leef je Passie niet alleen jouw helpen met een virtuele maagband, maar gaat dan ook dieper in op wat jou drijft om te eten en waar je jezelf naast eten nog meer mee voedt.

In dit artikel gaan we dieper in op de daadwerkelijke voeding en wat je daar zelf zo al aan kan veranderen.

Jij als kind
Als kind maakte jij je mogelijk helemaal niet druk over eten. Helaas worden kinderen vaak al vroeg door hun omgeving gepusht om iets te eten waar ze echt geen zin in hebben of door te eten, terwijl ze echt genoeg hebben. Het intuïtief eten wordt hierdoor al meteen in de kiem gesmoord.

Niet alleen je naaste omgeving heeft invloed op je eetpatroon, maar ook de media. Je wordt ouder en ziet die dunne mensen in de bladen en op tv. Je innerlijke impulsen worden, overstemd door de wens om af te vallen en jezelf te verbeteren. Dat is niet iets wat in jouw natuur zit, het wordt je door je eigen beeld over jezelf opgelegd en versterkt door de media en jouw cultuur.

Dit brengt verschillende soorten eetstoornissen met zich mee, waar je toch je hele leven mee kunt zitten. Dan is het weer tijd nemen voor jezelf en gaan voelen wat daadwerkelijk bij je past zeker een uitdaging.

Leer weer intuïtief te eten.
Bij intuïtief eten draait het er enkel om hoe je je voelt bij je eetkeuzes en dat je luistert naar je lichaam. Ook weer terug leren herkennen, welke voeding echt goed voor je is heeft nog even wat tijd voor jezelf nodig.

Mogelijk kunnen de volgende 11 tips je al iets daarbij ondersteunen.

  1. Geniet van de voorpret.
    Hoe meer je je best hebt gedaan op een maaltijd, hoe meer je geneigd bent er tijd en aandacht aan te besteden. De aandacht kan zitten in het zelf koken, maar ook in het sfeervol aankleden van de tafel, het mooi opdienen van een gerecht, zelfs al in het boodschappen doen.
  2. Begin je maaltijd bewust.
    Door een kort moment van stilte voordat je begint met eten, kalmeer je je geest en lichaam en stel je jezelf beter in staat om met volle aandacht bij het beleven en verteren van de maaltijd te zijn.
  3. Wees een snob wat betreft eetkeuzes.
    Kies voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Vraag je steeds af wat je het allerlekkerste vindt, en besteed daar je trek en budget aan.
  4. Varieer.
    Eten met aandacht en nieuwsgierigheid wordt gestimuleerd als je afwijkt van je vaste eetkeuzes. Neem eens ander broodbeleg, doe boodschappen in een andere winkel of probeer een nieuw recept.
  5. Laat je oordelen gaan.
    Als je iets van jezelf niet mag, of vindt dat het heel slecht voor je is, dan beperk je je in de vrijheid om te genieten van het voedsel waar je van houdt. Wanneer je trek hebt in ‘iets’, probeer dat dan concreet te maken: wil je iets zoets of hartigs, wil je veel of weinig eten.
  6. Leg na elke hap je bestek neer.
    Zo blijft je aandacht bij de hap waar je mee bezig bent. Veel mensen komen automatisch in de modus ‘leegmaken van het bord’ in plaats van ‘stilstaan bij deze hap’. Een pauze tussen happen helpt om langzamer te eten en tijdig te voelen wanneer je voldaan bent.
  7. Gedeeld genot is dubbel genot.
    In gezelschap kan het lastig zijn om zoveel aandacht aan je eten te besteden. Misschien kun je je tafelgenoten uitnodigen om mee te doen? Breng het gesprek, al is het maar vijf minuten, op wat iedereen precies proeft, wat ieders lievelingsgerecht is en waarom.
  8. Eet als je honger hebt.
    Wacht je te lang met eten en laat je je hongergevoel te hoog oplopen, dan wordt rustig eten en ervan genieten veel moeilijker. Verwar honger niet met dorst. Drink eerst een glas (of een paar slokken) water en kijk of je daarna nog honger hebt.
  9. Denk een stapje terug in het ontstaan van je eten.
    Welke weg heeft het afgelegd voordat het op je bord terecht kwam? Hoe is het gemaakt of gegroeid, wie hebben daarbij geholpen? Stilstaan bij de bijzondere geschiedenis van je voedsel, helpt om ‘met respect’ te eten. Eet het liefst voeding die niet uit een fabriek komt, maar afkomstig is van het land of boom/struik.
  10. Laat je verrassen door de nasmaak.
    Wacht nadat je je hap hebt doorgeslikt even een tijdje, voordat je aan iets anders begint. Ervaar of er een nasmaak is, en hoelang je die nog kunt proeven. Dat is vaak verrassend lang en lekker. Hoe meer aandacht voor de nasmaak, hoe langer je je eetgenot kunt laten duren!
  11. Gun jezelf tijd voor jezelf
    Een retraite is een mooie weg om te leren luisteren naar je intuïtie en stilte in jezelf te creëren om zo met je innerlijke in contact te komen en o.a. anders naar eten te kijken.

Hoe fijn zou het zijn om je eigen intuïtie weer te omarmen. Dan is een dag in alle rust en met veel stiltes de manier om weer te diepgaand te voelen en contact te maken met wat je echt ervaart. Meld je aan voor de Tijd voor jezelf 1-daagse en merk op dat naast je gedachten en emoties ook je eetpatroon verfrist wordt. Verbaas je over de rust, ruimte en inzichten die er in je ontstaan.

Tijd voor jezelf

1-daagse retraite

Rust nemen is goed voor je en niet alleen om even op adem te komen. Het is o.a. goed voor de drukte in je hoofd, je spijsvertering en je emotionele vertering. Maar ook om ruimte te maken in jezelf om voor jezelf op een rijtje te krijgen wat voor jou belangrijk is in je leven en hoe je verder zou willen gaan. Kortom weer te vertrouwen op je eigen intuïtie.

MELD JE AAN