Leef je Passie

5 Tips om je hoofd boven water houden bij acute stress

By maart 1, 2018april 11th, 2020No Comments

Daar lag ze dan. In coma gehouden op de intensive care. Mijn hoofd liep over. Heel veel prikkels kwamen op me af. Iedereen wilde weten hoe het met haar ging. Verstand en emotie streden om de eerste plek in mijn gevoelswereld en gedachtenpatroon. Mijn wereld stond op haar kop. Daar lag mijn moeder…..

Als er iets acuuts gebeurt naast alles waar je dagelijks al mee te dealen hebt, dan kan dit zorgen voor een soort van ‘kortsluiting’ in je hersenen en gevoelens. Sommigen blijven als verstijfd staan en weten echt niet wat ze met deze situatie aan moeten. Anderen gaan over in de actiemodus en beginnen van alles te regelen. Weer anderen maken zich uit de voeten en laten het zorgen aan anderen over omdat ze te geëmotioneerd raken door de situatie. Een volgende groep doet net of er niets aan de hand is, verstoppen alle emoties en gaan door waar ze mee bezig waren. Al deze uitingsvorming zijn vormen van acute stress.

Om met de situatie om te kunnen gaan en niet totaal in de overprikkeling te verdwijnen volgen onderstaand 5 dingen die ikzelf deed en die helpen om het hoofd boven water te houden bij stressvolle situaties.

 1. Neem tijd voor de situatie
  Ik ben meteen naar het ziekenhuis gegaan en bij mijn moeder gebleven op de tijden dat ik niet hoefde te werken en ik heb de taken verdeeld in mijn gezin. Heb afspraken verplaatst, zodat ik ruimte had om naar het ziekenhuis te gaan en ook meer tijd voor mezelf overhield om alle gebeurtenissen in me op te nemen en een plaats te geven. 

Als je in moeilijke tijden positief wilt blijven, is het goed om extra tijd in je agenda vrij te maken voor rust en ruimte voor jezelf om alles wat er om je heen gebeurt de kans te geven bij je ‘binnen’ te komen en een plekje te krijgen. Ik weet uit ervaring dat het moeilijk is om tijd voor jezelf vrij te maken, maar wil je er kunnen zijn voor iedereen dan is het echt nodig er eerst voor jezelf te zijn.

 1. Accepteer de situatie
  Het deed pijn mijn moeder zo in het ziekenhuis te zien liggen. Haar luchtpijp groeide steeds een millimeter meer dicht totdat er uiteindelijk geen lucht meer door kon stromen. Er gingen allerlei scenario’s door mijn hoofd waar je niet aan toe wilt geven. Is ze sterk genoeg om geopereerd te worden? Zal ze het overleven en hoe verder? Ik heb de mogelijkheden dit keer niet weggedrukt, maar juist naar geluisterd en bij ieder scenario realistisch bekeken hoe ik er zo positief mogelijk mee om zou kunnen gaan. Ik kon haar niet uit de situatie toveren, maar er wel voor haar zijn.

Ga er niet te snel overheen, ook al doet het pijn en zorgt het voor verwarring. Geef jezelf de kans om de gebeurtenis in je op te nemen en te accepteren. Lukt dat niet alleen, vraag dan hulp van bekenden of zoek begeleiding bij een therapeut.

 1. Verken de mogelijkheden
  We spraken met artsen en verpleegkundigen en hebben een second opinion opgevraagd om de mogelijkheden van alle kanten te bekijken. Mijn moeder werd met voorrang in een ander ziekenhuis tussentijds geopereerd, om de luchtpijp iets te verbreden, maar ook daar gaven ze meteen aan dat ze mogelijk nog een operatie zou moeten ondergaan die haar weleens fataal zou kunnen worden, want haar luchtpijp bleef kalm dichtgroeien.

Moeilijke tijden hebben een manier om onze blik te vernauwen en alleen maar de crisis te zien, zodat we ons kunnen concentreren op de onmiddellijke zorg. In zekere zin kan dit nuttig zijn, maar het verblindt je ook om naar de mogelijkheden en kansen die beschikbaar zijn te kijken tijdens moeilijke tijden.

 1. Omring jezelf met goed gezelschap
  We hebben gezamenlijk besproken wat het beste stappenplan zou zijn voor haar in deze situatie en hoe we elkaar het beste konden aflossen, zodat mijn moeder op ieder moment van de dag een bekend gezicht zag. Dit gaf ons allemaal een positieve kijk en gevoel op de hele situatie. De complete familie moest op de hoogte worden gehouden. De taken werden verdeeld, zodat niet al het werk op de schouder van één persoon lag. Daarnaast heb ik veel over de situatie kunnen praten met mensen die mij dierbaar zijn.

Zeker in tijden van teveel prikkels, is het beter je te omringen met mensen die een positieve kijk op de wereld hebben en je rustmomenten te koesteren. Het belangrijkste is om mensen te zoeken die de moed hebben om met je mee te lopen en begrip hebben, wat in moeilijke tijden het verschil kan maken. Al is het maar voor een korte tijd. Dit zal je helpen om je niet alleen te voelen, Trouwens, sommige van je positieve vrienden kunnen je virtueel bijstaan. Luister naar of bekijk positieve media. Lees verhalen van inspirerende mensen die moeilijke omstandigheden hebben overwonnen. Je zou er versteld van staan ​​hoe besmettelijk de positiviteit en hoop van anderen kan zijn. In je achterhoofd blijven de negatieve situaties rustig op je wachten totdat ze echt noodzakelijk zijn. Laat ze nu niet naar de voorgrond komen en focus op vooruitgang en rust.

 1. Wees kwetsbaar
  Het lastigste voor mij was de keuze maken tussen wel of niet te blijven in Nederland en dus wel of niet aanwezig te zijn bij de levensgevaarlijke operatie van mijn moeder of toch deel te nemen aan een business cruise.

Dit heb ik besproken met mijn moeder en ook met de familie. In goed overleg heb ik daardoor de keuze helder kunnen maken en ben twee weken op business cruise gegaan. De operatie zou in de laatste dagen van de cruise plaatsvinden. Met de deelnemers van de cruise heb ik het ook over de situatie gehad en afgesproken dat ik altijd eerder met het vliegtuig naar huis zou kunnen vliegen, indien nodig. Mijn moeder vond het stoer dat ik voor me zelf koos en vond dat ik zo ook aan haar de boodschap mee gaf dat ik er alle vertrouwen in had dat zij de operatie goed door zou komen. Hierdoor kreeg zij er ook meer vertrouwen in. Fijn als je dit kunt bespreken met de familie i.p.v. er mee te malen in je hoofd.

Je maakt misschien moeilijke tijden door en wilt je sterk houden voor je omgeving. Probeer je meer open te stellen voor anderen waar je je bij op je gemak voelt om je worstelingen mee te delen. Ja, het kan riskant aanvoelen om dit te doen, zelfs met de mensen die we het meest vertrouwen, maar de voordelen wegen veel zwaarder dan het risico van afwijzing. Het gevoel van verbinding die je voelt met anderen waarmee je jouw diepere gevoelens deelt, zal je niet zwak maken. Integendeel, je zult ontdekken dat je veel sterker bent en eruit komt dan je denkt.

Dit is een van de vele situaties die mogelijk zijn en extra overprikkeling kunnen opleveren in je leven. Denk aan baanverlies, minder inkomen, uit huis plaatsing, verslaving, scheiding, sterfgeval, flinke familieruzie.

Probeer de 5 stappen uit en neem je eigen gevoelens en emoties serieus. Weet dat ik er voor je ben.

Herken je jezelf en wil je hiermee aan de slag?

Doe de online training!

Neem het heft in eigen hand. Blijf dicht bij jezelf. Krijg tips, hulp en oefeningen die je meteen bij stressmomenten en overprikkeling verder helpen.

Via deze online training krijg je inzichten, zodat je zodanig leert omgaan met je overprikkeling in het dagelijks leven, dat je beter doorslaapt, minder lichamelijke klachten hebt, rust in je hoofd ervaart en in je drukke leven, weet wat te doen als het je allemaal even teveel wordt en leert de regie te nemen over je eigen leven.

Bekijk Training