was successfully added to your cart.

Winkelmand

Leef je Passie

7 tips bij overprikkeling en stress

By juli 27, 2018 No Comments

Op zich is er niets mis met stress en overprikkeling, zolang je het onder controle hebt. In feite kan het zomaar zijn dat je er zelfs beter door gaat presteren. Maar bij iemand die gevoelig is voor prikkels, is stress net even anders. Heb je last van overprikkeld zijn, dan neem je niet alleen jouw stressgevoel, maar ook die van anderen waar. Je hebt dat niet 1,2,3 in de gaten en drijft eigenlijk op de adrenaline van iedereen, totdat je merkt dat je hoofdpijn, onzekerheid, nachtelijk zweten, slapeloosheid, energieloos en andere ongemakken krijgt. Hoe meer stress je ervaart, hoe erger je klachten.

Uit onderzoek blijkt dat vrouwen die, door omstandigheden of hun gevoeligheid, snel overprikkeld raken en een matige vorm van stress ervaren, drie keer sterker reageren op omgevingsstress dan anderen.

Voel jij snel stress opkomen en wordt het je regelmatig allemaal even teveel? Dan is het handig om wat anti-stress tips bij de hand te hebben. Hieronder tref je uiteenlopende soorten tips aan. Met welke ben jij geholpen?

Tip 1: Adem in, adem uit, …
Adem is de basis van ons leven. We komen op aarden en het eerste wat we doen is proberen lucht te krijgen, te ademen te huilen. Als je adem stokt in je keel vanuit stress of angst dan houd je niet alleen je adem in maar rem je ook je doorbloeding en op den duur het kloppen van je hart met als gevolg dat er niet voldoende zuurstof naar je hersenen gaat en je niet meer helder kunt denken. Een mooie start voor een black-out, paniek, angst en stress.

Door op je ademhaling te letten, kan je jezelf heel snel helpen om tot rust te komen. Probeer het maar eens. Voel je de stress opzetten? Adem tien keer na elkaar diep en langzaam in en uit. Volg de ademhaling ook met je gevoel en gedachten en focus je even alleen hierop. Laat de ademhaling rustig steeds dieper richting je buik gaan en bedenk bij iedere uitademhaling dat je alle stressvolle momenten uit je lichaam ademt. Is het zeer acuut. Ga dan je hoofd  erbij gebruiken door in 4 tellen in te ademen, even je adem vast te houden en in 4 tellen uit te ademen. Voer het tellen op van 4 naar 5, 6, 7, 8, 9, 10. Kijk maar tot hoever je komt en merk op wat er eigenlijk met je gedachten gebeurt. Je zult voelen dat je je meteen een stuk meer ontspannen voelt. Je kan deze oefening toepassen bij traplopen of alsof je op de fiets zit en iedere trap of stap een tel is. Ook heerlijk toe te passen bij het wandelen in de natuur terwijl je om je heen kijkt naar al dat moois.

Tip 2: Lachen en giechelen
Een andere vorm van ademhaling die heel goed werkt is lachyoga. Wat een combinatie is van lachoefeningen met ademhalingsoefeningen uit de yoga leer. Deze brengen meer zuurstof naar de organen, cellen en de hersenen, wat leidt tot een energieker en gezonder gevoel. Vanuit de yoga leer worden laagdrempelige oefeningen aangereikt die een diepere ontspanning en meer (innerlijke) harmonie bewerkstelligen.

Daarnaast is het ook gewoon heerlijk om in de lach te schieten en alle zorgen als teflon van je af te laten glijden. Is het jou ook al eens opgevallen hoe ontspannen je je voelt na een heerlijke lachbui? Het is dan ook de ideale manier om alles even helemaal los te laten en nergens aan te denken. Als je niet echt een reden hebt om te lachen denk dan aan een grappig moment uit het verleden, waardoor je moet glimlachen. Laat jezelf die glimlach dan langzaam echt bewust voelen op je lippen en ervaar hoe je je dan voelt. Niet meteen een reden om te lachen? Zoek op het internet even wat grappige filmpjes op of denk eens terug aan een heel grappige situatie. Misschien wordt de glimlach een gegiechel of een schaterlach. Probeer maar eens uit. Het hoeft niet lang te duren, maar doe het wel regelmatig. Als je dit vaker doet dan wordt het een gewoonte ;-)

Tip 3: Schud je zorgen van je af!
Denk even aan een hond of een ander dier die net een spannend moment achter de rug heeft gehad. Is het je opgevallen dat de hond als de rust is wedergekeerd altijd even schudden met hun vacht, net alsof ze alles er vanaf laten glijden?

Jij zou dat kunnen doen door te  springen of je lichaam in rare kronkels door elkaar laten schudden. Of met je linker hand je rechter arm afkloppen en dat daarna doen met je linker arm en zo je hele lichaam afwisselend. Je zult merken dat je voelbaar meer energie hebt en dat je stress gevoel gedaald is.

Tip 4: Dansen
Of ga dansen!
Zet je favoriete liedje op en laat je eens helemaal gaan. Die drie minuten dat je zingend en dansend door de woonkamer springt, zullen je echt goed doen. Achteraf voel je je gegarandeerd helemaal ontspannen. Ben je geen danser? Wieg eens met je heupen, huppel door de kamer. Neurie het liedje mee of zing hard mee. Net wat bij jou past. Het ene is niet beter dan het andere. Een andere plek waar je goed mee kunt zingen is, als je alleen in de auto zit. Ervaar maar eens hoe het is om alleen in de auto te zitten en hard mee te zingen. Houd je niet in!

Tip 5: Zoek de zon op
Als de zon schijnt is dat een weldaad voor je huid en je psyche. Meestal krijgen we goede zin als we de zon zien schijnen. Maak daar gebruik van en ga lopend naar de winkel. Is de tijd te kort om er op uit te gaan, maar is wel een balkon of tuin of zonnige plek in de kamer aanwezig? Ga daar dan zitten en voel de zonnestralen op je huid. Neem een boekje of tijdschrift mee en neem even 5 minuten voor jezelf. Heerlijk even lezen met de zon op je gezicht. De zon doet je goed omdat ze je een ontspannen gevoel geeft. Ook zorgt deze ‘me time’ in de zon ervoor, dat je beter slaapt ’s nachts. Je lichaam maakt onder invloed van zonlicht melatonine aan, waardoor je ’s avonds beter in slaap valt. Schijnt de zon niet, neem dan vitamine D3 met vitamine K2 om toch de aanmaak van de juiste vitaminen en mineralen in jouw lichaam te optimaliseren. Heb je meer nodig? Gebruik een daglamp of ga onder de zonnebank.

Tip 6: Ga de natuur in
Veel mensen ontspannen bij het zien van de natuur. Ga naar een bos, heide of watervlakte en loop of zit er even in alle rust. Ga alleen een stukje met de auto, te voet of op de fiets op pad en stop bij een mooi stuk natuur. Je kan ernaar kijken, foto’s van maken of heerlijk doorheen wandelen.

Tip 7: Hulp vanuit de natuur.
Laat de natuur je een handje helpen. Maak gebruik van de kruiden of edelstenen, die we kunnen inzetten om stressgevoelens te verlichten. Bij kruiden kan je o.a. denken aan Gaba, Ashwaghanda, St. Janskruid of Valriaan. Ook zijn samengestelde homeopathische mogelijk, zoals Nervoheel van Heel of Neuron van Sanopharm.  Vanuit de bachbloesems helpen Vervain of Impatiens bij kortstondige stress, innerlijke onrust en spanning. Het geeft je een duwtje in de rug bij spannende situaties, bij examenvrees (daar kan ik je een complex voor maken) en telkens als je niet goed bestand bent tegen geestelijke druk en inspanning. Het helpt snel, terwijl je lichaam en geest wel fris en alert blijven je vrij bent van bijwerkingen. Bij edelstenen kan je kijken naar aardbeienkwarts, chrysocolla, groene aventurijn, morganiet, mosagaat of saffier. Laat even testen welke steen voor jou het beste werkt en draag deze bij. Heb je de rust in de avond nodig. Leg dan de steen onder je hoofdkussen.

Overprikkeling en stress voorkomen is natuurlijk het beste, maar soms is het fijn als je even bij de hand wordt genomen in de vorm van uitleg en oefeningen die je makkelijk op je werk en privé kunt toepassen. De ene persoon is gevoeliger voor prikkels in zijn/haar omgeving dan de ander. Laat het niet zover komen dat de stress of de overprikkeling je leven beheerst.

Herken je jezelf en wil je hiermee aan de slag?

Doe de online training!

Neem het heft in eigen handen en geniet weer van de mooie dingen in het leven. Via deze online training krijg je een talrijk aan oefeningen, tips en inzichten, zodat je leert omgaan met je overprikkeling in het dagelijks leven.

Bekijk Training