was successfully added to your cart.

Winkelmand

Leef je Passie

7 tips bij prikkelgevoeligheid en stress

By juli 27, 2018 No Comments

Hoe vaak zeg je niet tegen jezelf. Kon ik alles maar de boel laten en met vakantie gaan. Heeeeel ver weg en mogelijk helemaal niet terug komen.

Op dat moment is alles je echt even teveel. Dat is begrijpelijk. Loop daar dan niet van weg, maar bekijk stap voor stap wat je zou kunnen doen, waardoor het allemaal weer behapbaar wordt.

Uit onderzoek blijkt dat iemand die prikkelgevoelig is drie keer sterker reageert op omgevingsstress dan anderen en het regelmatig even teveel is. Dan is het gevoel te willen vluchten door op reis te gaan begrijpelijk, maar het lost niets op en je wordt er niet gelukkiger van.

De statistieken laten zien dat het buitenlandse consulaat jaarlijks 4 tot 500 Nederlanders spreekt die het niet meer zien zitten. Op de andere kant van de aardbol blijken de problemen op het gebied van gezondheid, relatie en werk met je mee te zijn gevlogen en zelfs te verergeren. Je blijft je ongelukkig voelen en raakt zelfs nog meer gestresst.

Dan maar kijken wat je thuis zou kunnen doen om te ontstressen.
Hieronder tref je 7 tips aan om je te helpen met de prikkels in en om je heen om te leren gaan.

Tip 1: Adem in, adem uit, …
Laat ik bij het begin beginnen.

Bij onze geboorte is ademen het eerste wat van je verwacht wordt. Het verkrijgen van zuurstof door te ademen is de basis van je leven. Dit doen we over het algemeen automatisch.

Bij een teveel aan prikkels, angst of het hebben van stress, gebeurt het tegenovergestelde. Je houdt automatisch je adem in.

Let maar eens op. Je gaat in feite onbewust even in de stopstand (=freeze).

Liever even afwachten hoe je op deze situatie moet gaan reageren. Je hersenen en neuronen zijn nog aan het nadenken over de situatie en laten je even stoppen met ademen in afwachting van wat er komt om het veilig voor je te maken. Dit remt je doorbloeding en worden alleen de allerbelangrijkste organen, zoals je hersenen, nog ondersteund met zuurstof. Alle andere organen gaan op reservestand, waaronder het kloppen van je hart.

Een mooie start voor een black-out, paniek, angst en stress. Dat is vaker een reactie als je overprikkeld raakt. Luister maar eens naar wat mensen zeggen als ze iets onverwachts ervaren. Ze zeggen dan iets in de vorm van ‘mijn adem stokte me in mijn keel’. ‘Ik was sprakeloos’. ‘De hele situatie beneemt me de adem’. ‘Het leek wel alsof ik geen lucht kreeg’.

Hoe help je jezelf door deze fase heen?

Oefening:
Door met je aandacht naar je voeten te gaan. Dit klinkt heel belachelijk. Ik weet het zeker niet iets waar je meteen bij stilstaat als je overprikkeld bent. Het beste is om de prikkels in je lichaam op andere gedachten te brengen en ze af te leiden. Als je met je aandacht bij je voeten bent, kan je niet nadenken over je ademhaling en gaat deze meestal als vanzelf het normale ritme aannemen.

Voel je de overprikkeling opkomen en de stress opzetten?

Oefening:
Adem tien keer na elkaar diep en langzaam in en uit. Volg de ademhaling ook met je gevoel en gedachten en focus je even alleen hierop. Laat de ademhaling rustig steeds dieper richting je buik gaan en beeld je in (bedenk) dat je bij iedere uitademhaling alle stressvolle momenten je lichaam uit ademt.

Is het zeer acute stress?
Oefening:
Ga dan je hoofd erbij gebruiken door in 4 tellen in te ademen, even je adem vast te houden en in 4 tellen uit te ademen. Voer het tellen op van 4 naar 5, 6, 7, 8, 9, 10. Kijk maar tot hoever je komt en merk op wat er eigenlijk met je gedachten gebeurt. Je zult voelen dat je je meteen een stuk meer ontspannen voelt.

Alternatief:
Je kan deze oefening ook toepassen bij traplopen of op de fiets. Zie elke trap of stap als een tel. Ook heerlijk toe te passen bij het wandelen in de natuur terwijl je om je heen kijkt naar al dat moois.

Tip 2: Lachen en giechelen
Een andere vorm van ademhalen die heel goed werkt is lachyoga. Moet je daarvoor op les? Helemaal niet. Het is een combinatie van lachoefeningen met ademhalingsoefeningen uit de yoga leer. Daarnaast is het ook gewoon heerlijk om in de lach te schieten. Dit alles brengt meer zuurstof naar je organen, cellen en hersenen, wat weer leidt tot een energieker en gezonder gevoel. Het ontspant je lichaam en laat alle zorgen als teflon van je af te laten glijden. Is het jou ook al eens opgevallen hoe ontspannen je je voelt na een heerlijke lachbui? Het is dan ook de ideale manier om alles even helemaal los te laten en nergens aan te denken.

Oefening:
Trek je mondhoeken naar boven en kijk naar boven. Adem diep in en uit. (laat je mondhoeken naar boven wijzen). Doe dit een paar keer rustig achter elkaar. Je zult ervaren dat je je rustiger en meer ontspannen voelt worden.

Oefening:
Houd je handen op je buik en laat deze schudden. Denk aan hollebolle Gijs en maak een bulderend lach geluid alsof je niet meer bij komt van het lachen. Je zult merken dat dit op je lachspieren gaat werken.

Oefening:
Heb je er een beeld bij nodig en niet echt een reden hebt om te lachen? Denk dan aan een grappig moment uit het verleden, hoe je je toen voelde, waardoor je moet glimlachen.

Oefening:
Ook al eens opgemerkt dat als je je mondhoeken naar boven krult je stem vanzelf positiever gaat klinken en je gedachten positiever worden? Laat jezelf die glimlach dan langzaam echt bewust voelen op je lippen en ervaar hoe je je dan voelt.

Oefening:
Toch meer hulpmiddelen nodig en niet meteen een reden om te lachen? Zoek op het internet even wat grappige filmpjes op of denk eens terug aan een heel grappige situatie. Misschien wordt de glimlach een gegiechel of een schaterlach. Probeer maar eens uit. Het hoeft niet lang te duren, maar doe het wel regelmatig. Als je dit vaker doet dan wordt het een gewoonte ;-)

Oefening:
Natuurlijk mag je ook op yoga gaan. Vanuit de yoga leer worden laagdrempelige oefeningen aangereikt die een diepere ontspanning en meer (innerlijke) harmonie bewerkstelligen, waardoor je beter in balans kan blijven.

Tip 3: Schud je zorgen van je af!
Denk even aan bijvoorbeeld een hond of een ander dier die net een spannend moment achter de rug heeft gehad. Is het je opgevallen dat de hond als de rust is wedergekeerd altijd even schudden met hun vacht, net alsof ze alles ervan af willen laten glijden?

Jij zou dat kunnen doen door te springen of je lichaam in rare kronkels door elkaar laten schudden. Of met je linkerhand je rechterarm afkloppen en dat daarna doen met je linkerarm en zo je hele lichaam afwisselend. Je zult merken dat je voelbaar meer energie hebt en dat je stressgevoel gedaald is.

Een andere oefening die goed helpt is schommelen. Dit zorgt ervoor dat je alle momenten om je heen de kans geeft om een plek te krijgen in je systeem. Het is voor mij echt de manier om alles van me af te laten glijden.

Is de adrenaline te hoog is rennen een pracht oplossing. Al ren je maar rondjes. Laat alle prikkels even uit je systeem. Een combinatie met alle andere tips is natuurlijk ook mogelijk.

Tip 4: Dansen en zingen
Of ga dansen!
Zet je favoriete liedje op en laat je eens helemaal gaan. Die drie minuten dat je zingend en dansend door de woonkamer springt, zullen je echt goed doen. Achteraf voel je je gegarandeerd helemaal ontspannen.

Ben je geen danseres?
Wieg eens met je heupen, huppel door de kamer.

Ben je een zangeres?
Neurie of zing dan het liedje hard mee. Net wat bij jou past. Het ene is niet beter dan het andere.

Ben je geen zangtalent?
Doe het zingen en neuriën dan op een plek waar jij je veilig voelt om je te laten gaan. Dat kan gewoon in een groep zijn, in de douche of als je alleen zit in de auto.
Ik ben echt geen zangtalent. Mijn favoriete plek om hardop mee te zingen is als ik alleen in de auto zit. Ervaar maar eens hoe het is om alleen in de auto hard mee te zingen en houd je vooral niet in!

Tip 5: Zoek de zon op
Als de zon schijnt is dat een weldaad voor je huid en je psyche. Meestal krijgen we goede zin als we de zon zien schijnen. Maak daar gebruik van en ga lopend naar de winkel. Is de tijd te kort om er op uit te gaan, maar is wel een balkon of tuin of zonnige plek in de kamer aanwezig? Ga daar dan zitten en voel de zonnestralen op je huid. Neem een boekje of tijdschrift mee en neem even 5 minuten voor jezelf. Heerlijk even lezen met de zon op je gezicht. De zon doet je goed omdat ze je een ontspannen gevoel geeft. Ook zorgt deze ‘me time’ in de zon ervoor, dat je beter slaapt ’s nachts. Je lichaam maakt onder invloed van zonlicht melatonine aan, waardoor je ’s avonds beter in slaap valt. Schijnt de zon niet, neem dan vitamine D3 met vitamine K2 om toch de aanmaak van de juiste vitaminen en mineralen in jouw lichaam te optimaliseren. Heb je meer nodig? Gebruik een daglamp of ga onder de zonnebank.

Tip 6: Ga de natuur in
Veel mensen ontspannen bij het zien van de natuur. Ga naar een bos, heide of watervlakte en loop of zit er even in alle rust. Ga alleen een stukje met de auto, te voet of op de fiets op pad en stop bij een mooi stuk natuur. Je kan ernaar kijken, foto’s van maken of heerlijk doorheen wandelen.

Tip 7: Hulp vanuit de natuur
Laat de natuur je een handje helpen. Maak gebruik van de kruiden, homeopathie, Bach en andere druppels, kwantumfysica, kinesiologie,  vitaminen, mineralen, supplementen en edelstenen, die we kunnen inzetten om stressgevoelens te verlichten. Welke samenstelling en hoeveelheid is voor iedereen uniek. Maak een afspraak en ik test graag met je uit wat vanuit de natuur het beste bij jou past.

Het uitgeteste geeft je een duwtje in de rug bij spannende situaties, bij examenvrees en telkens als je niet goed bestand bent tegen geestelijke druk en inspanning. Het helpt snel, terwijl je lichaam en geest wel fris en alert blijven je vrij bent van bijwerkingen.

Extra waardevolle tip:
Met welke tip ben jij geholpen? Stuur me dat door via deze LINK. Je krijgt van mij zeker een reactie terug en als dank voor jouw moeite ook nog een mooie waardevolle extra tip.

Herken je jezelf en wil je hiermee aan de slag?

Doe de online training!

Neem het heft in eigen handen en geniet weer van de mooie dingen in het leven.
Via deze online training ontvang je oefeningen, tips en inzichten, zodat je leert omgaan met je overprikkeling in het dagelijks leven.

Bekijk Training