Leef je Passie

Kleine aanpassingen hebben al grote gevolgen

By juli 1, 2020september 8th, 2023No Comments

Laatst kreeg ik de vraag waarom volgens mij een verandering bestaat uit het aanpassen van kleine dingen in jezelf.

Het is toch nodig om ander werk te zoeken, of te scheiden, andere vrienden te maken of zelfs te emigreren, wil je gelukkiger worden?

Mijn antwoord is dan steevast dat dit niet altijd de oplossing is. Waar je ook naar toe gaat of wat je ook wilt doen met je omgeving. Degene die daarin staat is nog altijd jij. Jij met jouw blik op de wereld. Die is nog hetzelfde gebleven. Het zal even helpen, maar daarna wil je mogelijk weer iets anders.

Het is waar dat soms kleine veranderingen grote verbeteringen kunnen opleveren in verschillende aspecten van het leven. Of het nu gaat om persoonlijke groei, werk, relaties of andere gebieden, subtiele aanpassingen kunnen aanzienlijke positieve impact hebben.

Hier zijn enkele redenen waarom kleine veranderingen vaak een groot verschil kunnen maken.

Duurzaamheid:
Grote veranderingen zijn vaak moeilijk vol te houden, terwijl kleine aanpassingen gemakkelijker geïntegreerd kunnen worden in de dagelijkse routine. Dit maakt het waarschijnlijker dat je de veranderingen op lange termijn zult handhaven.

Minder weerstand:
Kleine veranderingen worden vaak met minder weerstand ontvangen dan grote transformaties. Mensen zijn doorgaans terughoudender om hun hele leven om te gooien, maar zijn bereid kleine stappen te zetten.

Incrementele verbetering:
Door kleine veranderingen aan te brengen, kun je voortdurend leren en groeien. Elke kleine aanpassing kan leiden tot positieve resultaten, en in de loop van de tijd kunnen deze zich ophopen tot aanzienlijke verbeteringen.

Mindset:
Het aanbrengen van kleine veranderingen kan je helpen een groeimindset te ontwikkelen, waarbij je bereid bent om continu te verbeteren.

Dit kan leiden tot meer zelfvertrouwen en veerkracht.

Voorbeelden van kleine veranderingen die tot grote verbeteringen kunnen leiden, zijn onder andere:

– Het stellen van dagelijkse doelen om productiever te zijn.

– Introduceren van gezondere eetgewoonten door kleine aanpassingen in je dieet.

– Het dagelijks uitoefenen van dankbaarheid om je algemene welzijn te vergroten.

– Het verminderen van negatieve self-talk en het cultiveren van positieve mindset.

– Het regelmatig communiceren met dierbaren om relaties te versterken.

Het is belangrijk om te onthouden dat hoewel kleine veranderingen vaak effectief zijn, er momenten kunnen zijn waarin grotere veranderingen nodig zijn. Het hangt allemaal af van de specifieke situatie en je doelstellingen.

Het is handig om te evalueren welke benadering het beste bij je past en welke veranderingen je wilt aanbrengen om een beter resultaat in je leven te bereiken. Verandering kan eng lijken, maar het begint vaak met kleine stappen. Dus wees niet bang om kleine aanpassingen te proberen en te zien hoe ze je leven kunnen verbeteren.

Verschuivingen
Veranderingen waar ik het over heb zijn kleine verschuivingen in hoe jij met alles om gaat. Het gaat niet om de anderen of de omgeving waar je in bent. Het gaat om jou. Hoe jij de in het leven staat en naar het leven kijkt. Kleine verschuivingen in jezelf maken jou tot degene die je bent, en zorgen voor een verandering van het ongewenste patroon in jouw omgeving en overgaan naar de gewenste levensstijl. Het verwachtingspatroon wordt aangepast. Vaker zitten we zo vast in een bepaald patroon dat we een tunnelvisie krijgen en niet meer helder na kunnen denken. Als een bepaalde gebeurtenis, waar we last van hebben, zich dan vertoont dan gaan we op de automatische piloot weer dezelfde niet gewenste handelingen uitvoeren als we voorheen deden. Denk aan toch weer naar de koelkast lopen of geïrriteerd of angstig raken door een bepaalde manier van kijken door iemand naar jou of geen nee durven zeggen.

Soms kan een kleine verschuiving echt voor een prettige andere kijk op o.a. je gezondheid, eetgedrag, relatie, werk, gedachtepatroon, emotionele reacties of omgeving geven.

Hieronder zal ik je een paar voorbeelden geven.

Verandering van eetpatroon.
Patrick wil graag een paar kilo’s kwijt met de virtuele maagband. Hij had de ervaringen van andere cliënten gelezen en wil er voor gaan. We bespreken zijn eetgedrag en in het gesprek geeft hij duidelijk aan dat hij toch zeker een aantal eetmomenten wilt behouden. Zoals het nemen van een koekje bij een kop koffie. Een tijdje verder in het gesprek stelt hij zelf zijn eigen mening bij en is zich bewust waarom hij steeds een koekje ‘denkt’ nodig te hebben bij de koffie. Twee weken later komt hij weer op consult en meldt vol trots dat hij geen koekje meer heeft aangeraakt en ook helemaal niet meer de behoefte heeft om eentje te pakken bij de koffie. Hij is al 3 kg kwijt.

Angst voor loslopende honden.
Guus is een stevige man die je niet zomaar even omduwt. Hij laat niet met zich sollen en weet heel goed wat hij wel en niet wil. Alleen als hij een loslopende hond ziet. Dan loopt hij graag een blokje om. Hij wil hier vanaf en vraagt om hulp. Tijdens het consult gaan we op zoek naar de eerste keer dat hij deze angst voor loslopende honden had. Van daaruit zoeken we naar de kern van het probleem. Ik leg hem uit hoe wij samen aan de slag gaan en het zomaar mogelijk zou kunnen zijn dat zijn denkwijze over honden in het algemeen en loslopende honden in het bijzonder gaat veranderen. In volgende consulten is de emotie die opkomt bij het weten dat daar een hond losloopt bij hem weg gehaald. Door daarna zelf zijn reactie te ervaren bij de gedachte alleen al geeft hem stof tot nadenken. Wil hij deze reactie behouden of veranderen. Hij wordt zich stapsgewijs bewust van zijn handelen en gevoelens. Klopt dit met de realiteit? Door bepaalde vraagstellingen komt hij zelf tot een eigen oplossing en maakt de verandering die bij hem past, waardoor hij anders met honden om kan gaan. We zijn daarna gaan wandelen en hebben de proef op de som genomen. En ja hoor, daar was een loslopende hond. Guus keek me triomfantelijk aan stapte vol vertrouwen op de hond af.

Snakken naar vrijheid.
Een echtgenote dacht dat scheiden de enige oplossing zou zijn voor een beter leven. Ze snakte naar vrijheid. Ze had dit met haar man besproken en ze gingen als proef apart wonen. Ze kozen voor deze tussenstap, want houden doen ze nog wel van elkaar maar samen leven was op dit moment best een lastige. Waarom wisten ze eigenlijk niet. Chantal verhuisde naar een flatje zonder haar kinderen en ging naar haar werk. Hij bleef in het huis, verzorgde de kinderen en bracht ze naar het dagverblijf. Zij kwam op afgesproken tijden op bezoek. Een maand later merkte ze dat dit toch ook niet de oplossing was. Het liefst zou ze emigreren en helemaal weg gaan van alles en iedereen! Dit vond ze zelf eigenlijk best wel een verontrustende gedachte, want dan zou ze, naast haar baan opzeggen, ook afscheid moeten nemen van haar kinderen of ze mee nemen en haar man de kinderen onthouden…. Ze koos ervoor om op consult te komen. We zijn naar de kern, de reden waarom ze zo naar vrijheid snakte gegaan. Toen de reden helder was en ze deze besprak met haar man, werd het snel een hele andere relatie. Ze is een half jaar in het flatje gebleven en verhuisde daarna terug naar haar man en kinderen. Ze zijn nu gelukkiger dan ooit. Een paar kleine aanpassingen en beiden werkend aan de communicatie in hun relatie heeft dit wonder volbracht.

Overgewicht maar niet in aanmerking komen voor een operatie.
Op gewicht blijven of je lekker in je vel voelen is niet altijd even gemakkelijk. Karel weet hier alles van. Zijn BMI was rond de 40 en hij kwam niet in aanmerking voor de operatieve maagverkleining. Zijn humeur werd er niet leuker op. Hij ging op zoek naar alternatieven en wilde er echt alles aan doen weer beter in zijn lijf te zijn. Samen hebben we zijn voedingspatroon, emotioneel, mentaal en fysiek welzijn onder de loep genomen, waardoor hij een andere kijk op zichzelf kreeg en anders in het leven is gaan staan. Om te ondersteunen kreeg hij een hypnotische maagband. Zijn BMI ging geleidelijk omlaag en bleef omlaag. Dit is wat hij wilde en gaf hem de moed om door te zetten. Knap gedaan, Karel.

Mijn passie leven.
Deze reactie van een client wil ik je ook niet onthouden. Toen zij inzag dat de drempel, die ze voor haarzelf heel hoog had geplaatst, eigenlijk maar een klein stapje was kon ze de verandering in haarzelf maken. Ze keek heel anders tegen problemen aan en zag oplossingen. Haar reactie is het volgende; ‘Dankbaar voor het leven dat ik nu leid. Dit is ontstaan door eindelijk het lef te hebben om voor mezelf te kiezen en mijn passie te leven. Ik heb mijn drempelvrees overboord gegooid en heel wat spinnenwebben opzij geschoven. Nu mag en kan ik dagelijks genieten, gelukkig zijn en mijn passie leven op mijn manier.’ 

Allergische reacties.
We vergeten vaker dat een allergische reactie meteen ook ons immuunsysteem naar beneden haalt. Zeker in deze tijd niet zo fijn. Wist je dat je niet alleen allergisch reageren op pollen of eten, maar ook op mensen? Dat je daardoor niet lekker in je vel komt te zitten, te weinig energie hebt en niet vooruitkomt met werken? Frustraties kunnen zelfs voor jeuk momenten zorgen. Net zo erg als verkeerde voeding of een zwak immuunsysteem en zorgen voor een ziek lichaam. Joost vond het wel even een dingetje, toen ik dit allemaal tegen hem zei. Je geeft toch een pilletje en de allergie is weg? Ja, dat kan, maar blijft de allergie dan ook weg? Nee, het is nodig om te onderzoeken waar je echt allergisch voor bent. Joost heeft de stap gezet en is nu niet meer allergisch voor katten. Ze hebben nu zelfs een huiskat. Zo zie je maar weer wat een kleine verandering in jezelf voor elkaar kan krijgen.

Herken je jezelf en wil je hiermee aan de slag?

Een afspraak maken is altijd mogelijk.

Veranderingen aanbrengen kan helpen bij zowel fysieke, mentale, emotionele of energetische klachten. Ik help je graag verder om weer beter in je vel te zitten.

Maak een afspraak