Leef je Passie

Denk jij negatief over jezelf?

By april 9, 2020april 11th, 2020No Comments

Je kent dat stemmetje wel in je hoofd dat je humeur behoorlijk kan verpesten. Waarom ben ik nou wéér niet gaan sporten? Wat ben ik toch een slechte vriendin. Waarom ben ik zo onhandig? Waarom heb ik me over laten halen om dat te eten? Jouw brein maakt dagelijks overuren. Naast veel leuke en mooie gedachten spookt er ook iets negatiefs door je hoofd. Toch lijkt het gevoel van ‘niet goed genoeg zijn’ over het algemeen bij vrouwen te knagen.

Uit een studie aan de universiteit van Cambridge blijkt dat vrouwen meer last hebben van negatieve gedachten dan mannen. De onderzoekers stelden vast dat het vrouwelijke brein sensitiever is en dat vrouwen gevoeliger zijn voor psychische stoornissen als depressie, anorexia en angstaanvallen.

Fijn om te weten dat vrouwen dus meer last hebben van een minderwaardigheidsgevoel dan mannen, maar hoe komen we hier vanaf?

Word je bewust van je emoties door ze te benoemen.
Je bewust worden en benoemen van de onderliggende gevoelens en emoties die ervoor zorgen dat vrouwen gevoeliger zijn voor negatieve gedachten is stap één.
Enkel hebben we een gedachtenkronkel in onze herenen die meent dat als je van negatieve emoties af wilt, je daar hard voor moet werken en dus extra je best voor moet doen om je gelukkig te voelen.

Hierdoor mís je net het gevoel van gelukkig zijn. Je kan ook niet alle gedachten ineens in je hoofd omzetten. Als je jezelf van een positieve gedachten wilt voorzien, lukt dat niet alleen door ze hardop te zeggen of in gedachten steeds te herhalen. Hierbij is ook je gevoel nodig. Het werkelijk doorvoelen van die gedachten in je hart en onderbuik werkt wel. Daar helpt de training emotionele vrijheid je heel goed bij.

Je kent vast het gezegde ‘Houd je vrienden dicht bij je, maar je vijanden nog dichterbij?’
Nou, dat schijnt ook te gelden voor die moeilijke emoties. Het proberen te accepteren dat negatieve gevoelens en gedachten bij het leven horen maakt de lading die erop ligt losser. Dit kan je doen door een emotie die je voelt te leren kennen en herkennen, ze echt te ervaren in plaats van ze weg te duwen. Ben je bewust van gedachten en emoties die je hebt.

Vind je het de eerste keer eng om echt naar een bepaalde emotie toe te gaan, omdat je mogelijk bang bent voor de gevolgen? Dan raad ik je zeker aan om dit niet alleen te doen. Vraag een beste vriend(in) om bij je te zijn of maak een afspraak met mij voor een consult, zodat je gefaseerd er doorheen kunt gaan met professionele hulp bij de hand. Je zult merken dat het dan snel steeds makkelijker wordt.

Wist je dat je gevoelens kunt onderverdelen in vier B’s? Bang, bedroefd, boos en blij.
Al je emoties passen over het algemeen in één van deze categorieën. Dus word je eerst bewust van je gevoel en ga dan na bij welke categorie van je gedachten dit gevoel veroorzaken. Door te benoemen dat je boos bent omdat je bijvoorbeeld;

  • Niet voldoende gewaardeerd wordt op je werk
  • Je machteloos voelt in een bepaalde situatie
  • Pas een dierbare hebt verloren
  • Jij je niet begrepen voelt.

Oefeningen die je thuis of onder begeleiding kunt toepassen

  • Luister je in feite naar je gevoel. Dan krijgt het erkenning. Van daaruit kan je aan het gevoel werken, de mogelijk onderliggende emotie ervaren en overgaan naar begrip, waardoor je de emotie los kan laten en ‘opgeruimder’ in het leven gaat staan.
  • Schrijf de negatieve emoties en de situatie die daarbij hoort op om nog meer inzicht te krijgen in jouw eigen denk- en gevoelsproces.
  • Zet je telefoon ’s avonds wat vaker op de vliegtuigstand en doe iets waar je energie van krijgt.
  • Sta er bij stil hoe vaak je zelf negatieve algemene uitspraken over jezelf als persoon doet. Zoals ‘Ik ben dik’, ‘Ik ben lelijk’, ‘Ik ben niet goed genoeg’, ‘Ik ben een bullebak’, ‘Ik heb geen discipline’, ‘Ik ben onbelangrijk’, ‘Niemand begrijpt me’, ‘Ik ben bang dat niemand mij leuk vindt als ik echt me zou laten zien zoals ik ben’ of ‘Ik ben dom’.
  • Stel jezelf verschillende vragen over je gedachten. Zijn ze reëel zijn of niet. Je leert jezelf of de situatie vanuit een ander, minder negatief perspectief te bekijken.
  • Probeer de emoties van je af te laten glijden. Maak de lading die erop zit minder zwaar.

Wat kan je hierbij helpen?
De techniek die je leert in de Emotionele Vrijheid training is een super makkelijk hulpmiddel met een mooi resultaat. Daarnaast ook nog toepasbaar, waar je ook bent. Deze techniek helpt je om de emoties die vast zijn gaan zitten in je lichaam en te pas en onpas opduiken, op te ruimen, zodat jij ruimte hebt om datgene te doen wat je wilt doen zonder dat de negatieve gedachten overheersen.

Negatieve emoties en overtuigingen kunnen ook een signaal zijn dat je keuzes maakt of dingen doet die niet goed zijn voor je welzijn, die je waarden niet ondersteunen of niet in lijn zijn met wat je werkelijk wilt halen uit je leven. Dus het kan een teken zijn dat je iets moet stoppen, veranderen of in gang zetten.

Stel dat je vindt dat je af moet vallen en je eet iedere dag om 15:00 uur een reep chocolade. Klopt dit dan met wat je eigenlijk wilt? Voel je je altijd leeg en slecht over jezelf na een avondje scrollen op een van de social media kanalen? Slechte dagen horen erbij en een negatieve gedachte soms ook, maar voor je weer je eigen grootste vijand wordt…….. Denk aan wat voor jou belangrijk is en sta stil bij je emoties. Durf zelf de knop om te draaien of vraag hulp hierbij.

Ga ermee aan de slag en verlos je eerst van de emoties die je tegen houden om datgene te doen waar je echt naar verlangt. Ik help je graag verder.

Druk op onderstaande knop als je eerst een GRATIS telefoongesprek wilt of ga meteen aan de slag via een 1-1 consult.

maak afspraak

Zelf aan de slag vanuit huis?

Volg dan de online training

emotionele vrijheid