Leef je Passie

Hoe ga jij om met deadlines?

By april 11, 2020april 29th, 2020No Comments

Herken je dit?  Je agenda puilt uit, maar deze deadline MOET je halen. Alles moet hiervoor wijken, maar hoe dan? Want de rest is ook belangrijk….

Alle gaatjes zijn efficiënt volgepland en er is met iedereen rekening gehouden. Dacht je… Er mag nu echt niets misgaan of de hele planning ligt in de soep.

Je hebt het gevoel aan de wensen van iedereen te moeten voldoen en wilt ondanks je drukke agenda, een luisterend oor zijn voor iedereen. Om dit voor elkaar te krijgen is best een hele klus…

Je bent bijna klaar met een project dat echt bloed, zweet en tranen heeft gekost om op tijd af te hebben. Je ziet in je ooghoek de projectleider al aankomen met een ordner en je ziet de bui al hangen. Daar komt de volgende uitdaging die blijkbaar niemand anders dan alleen jij zou kunnen oplossen. Dit keer ga je het doen en zeg je vriendelijk doch beslist dat je het niet doet. Een paar minuten later sta je met de ordner in je hand en is de projectleider vertrokken……

Het enige wat je te binnen schiet is dat je dan maar dag en nacht doorwerkt tot die taken allemaal zijn afgehandeld.

Dat zou inderdaad een eenmalige oplossing kunnen zijn, ware het niet dat volgende maand zich alweer zo’n soortgelijke situatie aandient en steeds meer collega’s, vrienden en familie een beroep op je doen. Je zegt zo vaak JA terwijl je eigenlijk NEE had willen zeggen en hebt het zelf eigenlijk al helemaal niet meer in de gaten.

De vraag die je beste vriend je al vaker heeft gesteld, komt hierdoor eigenlijk helemaal niet bij je binnen. ‘Wanneer is de laatste keer dat jij iets leuks voor jezelf hebt gedaan of helemaal niets?’

Je gedrag en gedachtenpatroon is al helemaal vergroeid met jouw huidige werkwijze. Iets in je roept om het te veranderen, maar je weet echt niet hoe.

Je vraagt jezelf vaker af: ‘Wat zou er gebeuren als ik zou weten wat mijn grens is en deze zou kunnen bewaken. Dat ik zonder schaamte gewoon NEE zou zeggen en niet alles zou willen oplossen voor de ander om te voorkomen dat het mis zou gaan?’

Leer grenzen stellen en durf NEE te zeggen op een respectvolle manier die helemaal bij je past. Dan heb je kans dat je minder moe bent, minder hoofdpijn hebt, beter in- en doorslaapt en meer kunt verdragen en meer tijd hebt voor ontspanning.

Om je bij de eerste stappen te helpen staat onderstaand een opdracht die ook in de online training Opkomen voor mezelf staat. In deze training kan je ook nog gebruik maken van mij als hulplijn.
Doe er je voordeel mee.

Opdracht uit ‘opkomen voor jezelf’
Om met je eigen grenzen aan de slag te kunnen gaan is het nodig om een beeld te krijgen waar je allemaal aan denkt en welk gedrag dit innerlijk bij te teweeg brengt.

Een begin om te weten wat je echt denkt en voelt is door de volgende vragen te beantwoorden.

Neem de tijd voor deze opdracht. Het gaat er niet om hoe snel je deze af hebt, maar dat je deze opdracht bewust doet en ervaart. Stil staat bij hoe je eigenlijk dingen doet en wat daar dan uit voortvloeit. Succes!

 1. Schrijf iedere gedachte op een apart papiertje.
 2. Verdeel de papiertjes in categorieën.
 3. Wat doet deze verdeling van gedachten met je?
 4. Uit welke categorie bestaan de meeste gedachten?
 5. Hoe belangrijk zijn deze gedachten?
 6. Hoeveel ruimte heb je nu in je hoofd?
 7. Komen er mogelijk oplossingen?
 8. Hoe zou je het willen hebben?
 9. Welk gedrag vertoon je dagelijks?
 10. Op welk punt in een gesprek wordt het voor je lastig om bij je eigen mening te blijven?
 11. Kan je aanvoelen wanneer je over je eigen grens bent gegaan?
 12. Wat doe je als je voelt dat het eigenlijk niet meer gaat?
 13. Welke hulpmiddelen heb je om niet de grens over te gaan?

Nu een reddingsboei nodig? Maak een GRATIS telefoongesprek afspraak of start meteen met de online training Opkomen voor jezelf.

Ook artikel over ben jij de adelaar of de kip? Wat zou zijn gebeurd als hij NEE had durven zeggen en beter om zich heen zou hebben gekeken?

Herken je jezelf en wil je hiermee aan de slag?

Doe de online training!

Leer het verschil leren tussen, assertiviteit, niets durven zeggen en agressief reageren. Hoe je gedrag werkt, alsook je gevoel, gedachten en emoties in bepaalde situaties en beter omgaan met kritiek en manipulaties. Zeg dadelijk ook echt NEE en laat JA, maar weg. Loop voor zelfvertrouwen door het leven. Dit alles gun ik je van harte en leer je in de online training ‘Opkomen voor jezelf’.

Deze maand voor minder dan de helft om iedereen de gelegenheid te geven om tot rust te komen.

Bekijk Training