Leef je Passie

De Prikkeltest

By april 19, 2020april 29th, 2020No Comments

Welkom bij de prikkeltest.
Wil je meteen aan de slag?
Scroll naar beneden en druk op de startknop

Wat zijn prikkels?
Een prikkel is een brokje informatie dat binnen komt via je zintuigen als zien, horen, ruiken, proeven, voelen in gedachten en in en om je lichaam heen.

Prikkels kunnen dus in jezelf of om je heen ontstaan. De hersenen en je zenuwstelsel zijn continu bezig met het verwerken van prikkels. Het feit dat je iets waarneemt, betekent dat je hersenen de prikkel hebben verwerkt. Prikkels gaan altijd door, ook als je slaapt. Er is nooit een moment dat er geen prikkels zijn.

Sommige mensen reageren heel fel op alle prikkels om hen heen en anderen hebben er blijkbaar helemaal geen last van.

Ik zal je een voorbeeld geven in de vorm van een maatbeker om prikkelgevoeligheid uit te leggen.

De maatbeker van prikkelgevoeligheid
Elke prikkel die op je afkomt, of dit nu verstandelijk, fysiek, emotioneel of zintuiglijk is, is een druppel in de maatbeker. Al deze prikkeldruppels die in de maatbeker komen, zorgen steeds weer voor een extra prikkellaagje in de beker. Bij sommige mensen verdampen deze prikkels meteen weer en bij anderen blijven ze als een laagje in de beker staan.

Stel jezelf eens voor met een maatbeker van 100ml, waar steeds een laagje in blijft staan die steeds hoger wordt. Dat er plots meer dan 100ml prikkeldruppels zijn wat ervoor zorgt dat de maatbeker overloopt en dus ‘de maat vol’ is.

Dat je een volle dagtaak hebt gehad en 70ml aan prikkels als laag houdt in de maatbeker en er nog maar 30 ml bij kan. Je voelt dat het voor je nu beter is om de rest van de dag wat rustiger aan te doen. Het zou anders zomaar kunnen dat je intensiever reageert op een bepaalde emotie, humeurig bent, dichtklapt of emotioneel gaat reageren, te moe om wat te doen of slecht kunt tegen drukte of drukke mensen. Bij iedere extra prikkel (druppel) in de maatbeker dan de 100 ml gaat het mis. Je bent overprikkeld.

De volgende dag kan heel anders lopen. Dan heb je mogelijk ook een volle dagtaak gehad, maar waren er minder prikkels, waardoor je maar 30ml aan prikkels als laagje houdt in de maatbeker.

Anderen begrijpen je hierdoor niet helemaal, want gisteren kon je hier niet tegen en nu kan je het wel. Tja… Het ligt eraan hoeveel prikkels je op welk moment binnen krijgt.

Gevolgen op de lange termijn
Mensen die nog niet zo goed hebben geleerd om te gaan met prikkels lopen het risico op o.a. overspannenheid, burn-out, chronische hoofdpijn, chronische rugpijn, chronische vermoeidheid, fybromyalgie, stemmingswisselingen en verslavingen. Lange termijn overprikkeling kan je voorkomen door het verminderen of vermijden van sommige dagelijkse prikkels, maar ook door te leren anders met de prikkels om je heen om te gaan.

Laat ik je dan nu meteen uit de droom helpen…
Het lastiger om kunnen gaan met prikkels is geen aangeleerd gedrag, maar een karaktereigenschap. Zo ben je geboren. Gevoelig reageren en overprikkeld raken is een eigenschap van jou net zoals, humor hebben, vriendelijk zijn, temperamentvol zijn of scherpzinnig en zet je in om je persoonlijke doelen te behalen.

Het gevoelig reageren op alles loopt als een rode draad door je leven en is terug te vinden in alles wat je doet. Tegelijkertijd zal je gevoeligheid op meerdere momenten in je leven diepgaander een thema zijn.

Je kan je in het dagelijks leven moeilijk aan alle prikkels onttrekken. Je kan dan ook overprikkeld raken als er te veel op je af komt of van je gevraagd wordt. Of onderprikkeld als je er niet veel te doen is, het saai wordt en je je gaat vervelen en daar weer prikkels van krijgt.

Bij de test kan uitkomen dat je een fijngevoelig mens bent, dat soms wat gevoeliger dan anderen op de dagelijkse prikkels reageert of prikkels makkelijker kunt verwerken dan anderen of  prikkels ziet zoals ze zijn en geleerd heeft er mee om te gaan. Om het zeker te weten hebben we een aantal manieren om dit te onderzoeken, waaronder de prikkeltest.

Doe de test en zie welke kant de meter bij jou uitslaat.

Start de test

Ook nieuwsgierig hoe prikkelgevoelig je bent? Doe de test en ontvang de uitslag per mail. Veel plezier en inzichten gewenst.
 
Hartelijke groet en Leef je Passie,
Ingrid

Vul het formulier in om je resultaten te kunnen zien