was successfully added to your cart.

Winkelmand

Leef je Passie

Denk jij negatief over jezelf?

By juli 15, 2018 No Comments

Je kent dat stemmetje wel in je hoofd dat je humeur behoorlijk kan verpesten. Waarom ben ik nou wéér niet gaan sporten? Wat ben ik toch een slechte vriendin.Waarom ben ik zo onhandig? Waarom heb ik me over laten halen om dat te eten? Jouw brein maakt dagelijks overuren. Naast veel leuke en mooie gedachten spookt er ook iets negatiefs door je hoofd. Toch lijkt het gevoel van ‘niet goed genoeg zijn’ over het algemeen bij vrouwen te knagen.

Uit een studie aan de universiteit van Cambridge blijkt dat vrouwen meer last hebben van negatieve gedachten dan mannen. De onderzoekers stelden vast dat het vrouwelijke brein sensitiever is en dat vrouwen gevoeliger zijn voor psychische stoornissen als depressie, anorexia en angstaanvallen. Fijn om te weten dat vrouwen dus meer last hebben van een minderwaardigheidsgevoel dan mannen, maar hoe komen we hier vanaf?

Word je bewust van je emoties door ze te benoemen.
Je bewust worden en benoemen van de onderliggende gevoelens en emoties die ervoor zorgen dat vrouwen gevoeliger zijn voor negatieve gedachten is stap 1.
Enkel is het problematisch is dat wij over het algemeen vinden dat we van die negatieve emoties af moeten door meer onze best te moeten doen om ons gelukkig te voelen.

Hierdoor mís je net meer het gevoel van gelukkig zijn. Je kan ook niet alle gedachten ineens in je hoofd omzetten. Als je jezelf van een positieve gedachten wilt voorzien, lukt dat niet alleen door ze hardop te zeggen of in gedachten steeds te herhalen. Hierbij is ook je gevoel nodig. Het werkelijk doorvoelen van die gedachten in je hart en onderbuik werkt wel.

Je kent vast het gezegde ‘Houd je vrienden dicht bij je, maar je vijanden nog dichterbij?’
Nou, dat schijnt ook te gelden voor die moeilijke emoties. Het proberen te accepteren dat negatieve gevoelens en gedachten bij het leven horen laat de lading die erop ligt losser. Dit kan je doen door een emotie die je voelt te leren kennen en herkennen, ze echt te ervaren in plaats van ze weg te duwen. Ben je bewust van gedachten en emoties die je hebt. Vind je het de eerste keer eng om echt naar een bepaalde emotie toe te gaan, vraag dan een beste vriend(in) om bij je te zijn of maak een afspraak voor een consult om hulp bij de hand te hebben als de emotie gaat doorleven en merkt dat je dat nog eng vindt. Je zult merken dat het steeds makkelijker wordt.

Je kunt je gevoelens  onderverdelen in vier B’s: bang, bedroefd, boos en blij.
Emoties passen over het algemeen in een van deze categorieën. Dus word je eerst bewust van je gevoel en ga dan na bij welke categorie van je gedachten dit gevoel veroorzaken.

Door te benoemen dat je boos bent, omdat je niet voldoende gewaardeerd wordt op je werk. Krijgt het gevoel erkenning en begrip in jouw systeem en is het helder en duidelijk voor jou wat je nu echt voelt.

Hoe nu verder?

  • Een voorstel is om de negatieve emoties en de situatie die daarbij hoort op te schrijven om nog meer inzicht te krijgen in jouw eigen denk- en gevoelsproces.
  • Lees terug wanneer je algemene negatieve algemene uitspraken over zichzelf als persoon doet. Zoals ‘Ik ben dik’, ‘Ik ben lelijk’ of ‘Ik ben dom’.
  • Stel jezelf verschillende vragen over je gedachten. Zijn ze reëel zijn of niet. Je leert jezelf of de situatie vanuit een ander, minder negatief perspectief te bekijken.
  • Probeer de emoties van je af te laten glijden. Maak de lading die erop zit minder erg.

Wat kan je hierbij helpen?
De Emotionele Vrijheid Techniek is makkelijk toepasbaar, waar je ook bent. Deze techniek helpt je om de emoties die vast zijn gaan zitten in je lichaam en te pas en onpas opduiken, op te ruimen, zodat jij ruimte hebt om datgene te doen wat je wilt doen zonder dat de negatieve gedachten overheersen.

Negatieve emoties en overtuigingen kunnen ook een signaal zijn dat je keuzes maakt of dingen doet die niet goed zijn voor je welzijn, die je waarden niet ondersteunen of niet in lijn zijn met wat je werkelijk te doen hebt, je roeping. Dus het kan een teken zijn dat je iets moet stoppen, veranderen of in gang zetten.

Stel dat je vindt dat je af moet vallen en je eet iedere dag om 15:00 uur een reep chocolade. Klopt dit dan met wat je eigenlijk wilt? Voel je je altijd leeg en slecht over jezelf na een avondje scrollen op Instagram? Zet je telefoon ’s avonds dan wat vaker op de vliegtuigstand en doe iets waar je energie van krijgt. Slechte dagen horen erbij en een negatieve gedachte soms ook, maar voor je weer je eigen grootste vijand wordt: denk aan wat voor jou belangrijk is en sta stil bij je emoties.

Ga ermee aan de slag en verlos je eerst van de emoties die je tegen houden om datgene te doen waar je echt naar verlangt.

Meer willen weten of meteen aan de slag richting emotionele vrijheid?

maak afspraak

Wil je hier alleen mee aan de slag?

Volg dan de online training

emotionele vrijheid