Jouw gewicht en gezondheid is niet alleen afhankelijk van voeding, je genen, maar ook de werking van je lichaam en hoe je denkt of voelt. Daarnaast reageert het lichaam bij iedereen anders. Een feit is in ieder geval dat niet elk pondje door het mondje gaat.
Je weet dat je gewicht toe neemt als je meer eet dan je aan energie verbruikt. In de benzinetank van een auto doe je ook maar zoveel benzine in als je nodig is. Dat weet je met je hoofd, maar vaker is het eten toch zo lekker, dat je nog dat ene hapje meer neemt of je even een emotionele bui hebt, waardoor je troost zoekt in eten of heb je tussendoor toch echt behoefte aan iets zoets of hartigs omdat je even een energiedip hebt.
Daar heb je al een reden, waarom afvallen lastig is. Die energiedip, waar komt deze vandaan?
Vaak genoeg leer jij van je omgeving dat je om een gezond gewicht te hebben veel moet bewegen en gezond, maar met mate dient te eten. Dus wat doe je… Alleen wil je vaak heel snel. Hiervoor zijn ook verschillende crash diëten bedacht. Een dieet met veel beperkingen houd je niet vol. Beter inzicht krijgen in de oorzaak van je overgewicht of te kort aan gewicht is het belangrijkste om succesvol af te vallen of bij te komen. Ik ga me in dit artikel zoveel mogelijk richten op succesvol afvallen.
Je gaat een tijdje meer bewegen en gezonder eten. Als dit een patroon is dat echt bij je past, je hele leven vol kunt houden en in een gezond lichaam zit, dan zal je zeker gewicht kwijtraken. Maar vaker is er meer aan de hand. Na een tijdje op hetzelfde gewicht te hebben gestaan val je nog iets af, maar niet voldoende. Daarna stopt het. Je eet nog maar 2x per dag en het lijkt eerder dat je vast zit in dit gewicht of meer gewicht krijgt. Mentaal krijg je het niet verwerkt, de emoties komen naar boven. Wat te doen!
Waar je niet bij stil staat is dat het alweer de zoveelste keer is dat je af valt. Je lichaam begrijpt het niet goed. Vroegere jo-jo effecten van je gewicht hebben ervoor gezorgd dat je lichaam zich tegen afvallen heeft gekeerd om je te beschermen en je op het huidige gewicht houden. Je vertering is bij elke keer dat je op nieuw een dieet volgt veranderd. Door drastisch de calorie opname te verminderen, raakt je stofwisseling helemaal van slag. Dit zorgt ervoor dat je lichaam automatisch meer voorraad gaat opslaan voor slechte tijden. Een andere reden kan zijn dat je er toch maar de brui aan geeft en toch weer je oude eetpatroon op pakt. Mogelijk is het eetpatroon wel een stuk gezonder dan voorheen, alleen je lichaam reageert nu heel anders op voeding. Jouw stofwisseling is veranderd en je hormonen zijn anders afgesteld. Daarnaast kan het zijn dat je spijsvertering ook niet goed meewerkt. In dit artikel beperk ik me tot een paar soorten hormonen.
Hormonen
Er zijn er wel honderd hormonen. Ik zal me in dit artikel maar tot een paar hormoonsoorten en plekken waar je hormonen worden gemaakt beperken. Op verschillende plekken worden hormonen aangemaakt, zoals in de hypofyse, de schildklier, de alvleesklier, de eierstokken, de testikels en de bijnieren. Je hormonen kunnen door van alles van slag raken. Hormonen die een belangrijke rol spelen bij vetopslag en vetverbranding zijn o.a.
Insuline:
Is het hormoon dat de bloedsuiker in balans houdt en in dien nodig, verlaagt. Insuline zorgt er voor dat glucose wordt vervoerd naar de cellen. Via een bepaalde insuline code wordt de celwand geopend, zodat glucose naar binnen kan om te worden verbrand tot energie. Glucose die niet direct nodig is wordt opgeslagen in lever, vet en spieren, en kan later worden gebruikt. Als de code niet meer duidelijk leesbaar is, blijft de celwand dicht. De suiker (glucose) kan niet de cel in.
Als je lichaam niet meer reageert op het hormoon insuline, dan blijft er te veel bloedsuiker ongebruikt in het bloed zitten en dat is ongezond. Dat kan een voorloopstap naar diabetes 2 zijn, maar ook duiden op een hoge bloeddruk, hoog cholesterol en overgewicht. In feite ben je ongevoelig geworden voor insuline. Dat heet insuline resistent zijn. Men denkt dat insulineresistentie alleen bij overgewicht voorkomt, maar dat is een fabeltje. Het kan ontstaan door overgewicht en weinig beweging, maar ook al in je genen zitten. Ook slanke mensen kunnen dus insulineresistent worden.
Hoe weet je dat je insulineresistent bent
Het kan zijn dat je insulineresistent bent, als je moeite hebt om maar 3 maaltijden per dag te eten, want anders ga je trillen, ben je gevoelig voor licht of zie je wazig, licht gevoel in je ledematen, heb je stemmingswisselingen of geeuwhonger. Dat laatste wil zeggen dat je tijdelijk een glucose tekort hebt. Je bloedsuiker daalt zodanig dat je wel moet eten. Maar het kan ook zijn dat je een soort van hypoglykemie hebt. Hypoglykemie is een vorm van glucose tekort. Je bloedglucosewaarde is beneden de 3,9 mmol/l. Heb je geen diabetes, dan is je lichaam goed in staat die zelf op te lossen. Hypoglykemie kan ontstaan bij mismatch van veel lichamelijke inspanning en weinig voeding. De benzinetank is leeg, de energie is op.
De symptomen van insulineresistentie zijn bloedsuikerschommelingen, stemmingswisselingen, energiegebrek en lusteloos gevoel, nadat je hebt gegeten, depressieve gevoelens en tijdens een dip de neiging zoet te willen eten.
Leptine:
Is het hormoon dat zich bezighoudt met het verzadigingsgevoel in je lichaam. Als je eet, sla je ook vet op. De vetcellen maken leptine aan en geven aan de hersenen door dat je voldoende hebt gegeten. Blijf je honger houden, dan is je lichaam mogelijk leptine resistent. Net als bij insuline werkt de leptine code niet of slecht, waardoor de celwand op slot blijft. Denk niet te snel dat je leptine resistent bent en eet rustig en met mate, want het duurt vaker 20 minuten na of tijdens een maaltijd voordat het sein ‘ik heb genoeg gegeten’ volgt.
De kans op resistentie in het algemeen wordt verhoogd door buik vet, zin in voeding met veel toegevoegde suikers, chronische stress, roken, alcohol, laaggradige ontstekingen voornamelijk in spijsverteringskanaal en gewrichten, slecht slapen of het gebruik van corticosteroïde.
Ghreline:
Is het hormoon dat zich bezighoudt met het hongergevoel in je lichaam en geeft aan je hersenen door dat er gegeten moet worden. Bij een teveel aan ghreline in je bloed blijf je eten.
Cortisol:
Wordt ook wel het stresshormoon genoemd en wordt aangemaakt in de bijnierschors. Cortisol maakt mogelijk om een langere tijd alert te blijven en met stresssituaties om te gaan. Als je normaal werkt voor 100%, dan helpt cortisol je om 110% of hoger te kunnen presteren. Het helpt je bij stresssituaties te overleven. Sta je, volgens je lichaam, continu onder spanning, dan kunnen je bijnieren hierdoor snel overbelast raken en je immuunsysteem afremmen en voor meerdere fysieke klachten zorgen, zoals snel moe, pijnlijke spieren en gewrichten, stemmingswisselingen, stressgevoelig, angstig en nerveus zijn, problemen met slaap, drang naar suikers, flink afvallen of net bijkomen en (spannings-)hoofdpijn.
Oestrogeen:
Is het hormoon dat zich bezighoudt met de vrouwelijke vruchtbaarheidsaspecten in het lichaam en wordt gemaakt in de eierstokken, vetweefsel en bijnieren. Er kan o.a. oestrogeendominantie ontstaan bij een verstoorde hormoonafbraak in de lever, schildklier problemen, langzaam werkende bijnieren, medicijngebruik, ziektes en chronische stress.
Medicijnen die voor problemen met de hormonen kunnen zorgen zijn:
Antidepressiva, anticonceptiepil, insuline-injecties, andere diabetes medicijnen, reumamedicatie en schildkliermedicijnen.
Schildklier
De hormonen voor de verbrandingssnelheid worden gemaakt in de schildklier.
De schildklier heeft verschillende functies.
- Het stimuleert de stofwisseling. Een ander woord voor stofwisseling is metabolisme.
- Het zet de voedingsstoffen die je binnen krijgt om naar energie, maar ook dat je deze energie kunt gebruiken om te bewegen, zoals dansen, lopen en sporten.
- Daarnaast wordt deze energie ook gebruikt voor de onbewuste processen in het lichaam, zoals ademhalen, hartslag, de bloedsomloop, de spijsvertering, zenuwgeleiding, warmteregulatie in je lichaam, vetverbranding, psyche en hersenactiviteit, reguleert de vrouwelijke hormoonbalans en de calciumbalans in het bloed.
- Ook zorgt je metabolisme voor het afvoeren van de afvalstoffen in het lichaam.
- Als laatste zorgt je metabolisme er ook nog eens voor dat een teveel aan energie wordt opgeslagen in je lichaam.
- Wanneer je lichaam deze energie dan weer nodig heeft zorgt het metabolisme er ook voor dat je dit kunt gebruiken.
Wist je dat veel meer mensen schildklierproblemen hebben dan daadwerkelijk bekend?
Schildklier test
Je kan zelf de werking van je schildklier testen met de Barnestest door een thermometer mee naar boven te nemen en op je nachtkastje te leggen. Blijf liggen als je wakker wordt en neem direct je temperatuur op onder je oksel voor 3 minuten. Doe dit 3 ochtenden achter elkaar. Wanneer de thermometer 3 dagen een waarde beneden de 36,5 graden geeft kan je schildklierproblemen hebben.
Heb je mogelijk altijd al een veel hogere temperatuur, kijk dan of in de ochtend deze veel lager is dan gemiddeld.
Snelle schildklier
Bij een te snelle schildklier heb je een hogere hartslag, constant gevoel van gejaagdheid, vaker bolle ogen, opgezwollen schildklier, warme en vochtige huid, spijsverteringsklachten en of mager of eigenlijk heel normaal postuur.
Trage schildklier
Als je schildklier te traag werkt dan kan het zijn dat je vooral in de ochtend vermoeid blijft en in de loop van de dag beter wordt. Koude handen en voeten hebt, een droge huid en mogelijk een paar kilo te veel gaat wegen. Ook spierkrampen, reumatische klachten en stijfheid. Depressieve stemmingen kunnen voorkomen, last van spijsvertering, trage hartslag, hoog cholesterol en haaruitval. Ook last van vochtophoping en/of gezwollen gewrichten komen voor en je apathisch en traag voelen.
Hormonen weer in balans
Weet dat je een uniek persoon bent en daarom mogelijk ook hele andere oplossingen nodig hebt. Daarom zijn er ook zoveel therapiesoorten op zowel regulier als natuurgeneeskundig, lichaamsgericht en psychosociaal vlak.
Wil je uitzoeken of het inderdaad de hormonen zijn, die er bij jou voor zorgen dat je lichaam vindt dat je je gewicht dient te behouden? Vraag dan de GPS en de EMB test aan die hier in korte tijd antwoord op kunnen geven. De uitslag bespreken we in een consult.
Lees ook: ‘Waar kom jij van bij?’
Wil je meer weten over afvallen zonder dieet
Merk je dat je bijkomt van stress of andere emoties en wil je hiermee aan de slag?
Doe de online training!
Neem het heft in eigen hand. Blijf dicht bij jezelf. Maak kortemette met alle emoties die je lam slaan en niet meer helder laten nadenken. Krijg tips, hulp en oefeningen die je meteen bij al deze emoties, stressmomenten en overprikkeling verder helpen.
Via deze online training leer je oefeningen, makkelijk thuis en onderweg toe te passen om je te ontdoen van lastige emoties, waardoor je steviger staat in het dagelijks leven, dat je beter doorslaapt, minder lichamelijke klachten hebt, rust in je hoofd ervaart en leert de regie te nemen over je eigen leven.
Tijdelijk in prijs verlaagd, om iedereen de gelegenheid te geven om tot rust te komen.
Bekijk Training