Heerlijk dat taartje bij de koffie …
Even een bonbon pakken … mmmm … die heb ik wel verdiend.
Een glas wijn bij het eten … gezellig!
Zin hebben in suiker kan vele redenen hebben. Het kan een tekort aangeven in magnesium of andere vitaminen en mineralen, maar ook te maken hebben met een candida schimmel. Deze schimmel leeft op suiker, dus hoe meer suiker je tot je neemt, hoe meer schimmel er in je lichaam komt en hoe meer zin je hebt in suiker.
Waarom is een teveel aan suiker niet goed voor je lichaam? Suiker is niet alleen slecht voor je tanden, maar ook voor je alvleesklier. Deze moet dan heel hard werken. Diabetes II ligt dan op de loer en zeker overgewicht.
Daarnaast tast een teveel aan suiker ook je hersenen aan in de vorm van het gevoel beloond te worden, waardoor je je even heel fijn voelt, maar dat is maar van korte duur want het neveneffect is dat het je energie kost, geheugenproblemen kunnen ontstaan, je er hoofdpijn van krijgt en je ‘denkt’ dat je weer meer energie krijgt door meer suikerhoudende producten te eten. De cirkel is compleet.
Dopamine wordt door het eten van suiker aangemaakt. Je voelt je echt even goed, waardoor je steeds meer suiker wilt om je goed te voelen met als gevolg dat je steeds dikker wordt. Je neurotransmitters raken hierdoor helemaal uit hun balans. Duizeligheid, stress en angstgevoelens kunnen ontstaan. Gelukkig is deze onbalans niet blijvend en gaan weg als je lichaam gewend is om te functioneren zonder die grote hoeveelheid suiker.
Daarnaast is suiker alleen goed voor je spieren als je deze spieren ook veel worden gebruikt, want anders wordt het opgeslagen als reserve in je lichaam en omgezet in vet en kan obesitas ontstaan.
Het meest effectieve om uit die cirkel te komen is om je suikerinname tijdelijk te staken.
Dat kan je rustig doen, of er meteen mee stoppen. Voel wat het beste bij jou past en weet dat je eerst hoofdpijn kunt krijgen of andere klachten als je in het begin geen extra suiker meer neemt. Je lichaam moet er even aan wennen, maar zet door, er is maar één remedie en dat is even doorzetten. Geen extra suikers meer nemen en voldoende water drinken om de afvalstoffen die loskomen, je lichaam ook daadwerkelijk kunnen verlaten.
Je komt vaak al een héél eind als je stopt met snoepen, alcohol, het eten van fruit (ook gedroogd fruit als dadels) en stoppen met allerlei soorten van frisdranken en vruchtensappen uit pak.
Naast deze duidelijke soort van suiker, is suiker te vinden onder vele namen en zit zelfs in snacks, zoals chips. Check de etiketten in de supermarkt, dus niet alleen op het woord suiker, maar ook op dextrose, glucose-fructosestroop, fructose, fructosestroop, glucosestroop, siroop, melasse.
Dan zijn we er nog niet, want sommige levensmiddelen die we onschuldig eten, gedragen zich in ons lichaam hetzelfde als suiker. Denk hierbij aan brood, aardappelen, pasta, couscous, bloem, bladerdeeg, friet, chips of aanverwanten. Deze producten noemen ze ook wel de simpele koolhydraten. Eet hier dus minder van of gezondere varianten. Mijn tip is om deze producten zo veel als mogelijk te vervangen door groente.
Er is ook goed nieuws. Vetten en eiwitten remmen de opname van suiker in je bloed. Combineer daarom bijvoorbeeld pasta met olijfolie, doe avocado op je brood.
Het lastigste in het hele proces zijn de tussendoortjes. Blijf je toch echt ‘zin’ houden in iets zoets, zorg ervoor dat je alternatieven bij de hand hebt. Denk hierbij aan walnoten (goed voor de concentratie) en amandelen (goed voor zuren-base balans).
Heb je echt een hongergevoel dat gestild moet worden, dan volgt hieronder een mogelijkheid als lunch of tussendoor van te nemen.
Vul een weckpot met de volgende ingrediënten.
- 2 lepels basilicum (maak deze heel fijn en leg op de bodem van de pot)
- 4 eetlepels pijnboompitten
- 4 eetlepels olijfolie extra virgin
- 2 eetlepels citroen- of limoensap
- Zeezout en zwarte peper (proef of de saus op jouw smaak is)
- 1 komkommer klein gesneden
- 1 gekookte rode biet klein gesneden
- 1 pot 250 of 350 gram linzen (ijzer, eiwitten en vezels, stabilisatie bloedsuiker)
- Walnoten naar behoefte (niet te veel)
Note: Linzen kan je vervangen door kikkererwten, bonen, amarant of quinoa, zodat je iedere keer een andere smaakbeleving hebt. Dit geldt ook voor de rode biet en komkommer. Probeer zelf maar eens uit welke groetensoorten je rauw of gekookt allemaal kwijt kunt in een heerlijke gezonde weckpot vol proteïnen, vitaminen en gezonde vetten.
Andere mogelijkheden zijn:
- Gegrilde groenten warmen of koud in een bakje doen om mee te nemen
- Pap bestaande uit haverzemelen / boekweit, zonnebloempitten, lijnzaad en amandelmelk
- Maak een groenten omelet
- Snack met wortels, bloemkool, tomaten, avocado, bleekselderij. Dip deze in zelfgemaakte of gekochte hummus.
Moet het persé zoet zijn?
Het is even doorbijten, ook al droom je van en lekkere slagroomtaart. Heb je echt zo’n erge behoefte in taart of iets dat er op lijkt, maak er dan ook echt een feest van met het alternatief.
Dek de tafel mooi, schenk kruidenthee (zonder suiker of honing of zoetje) uit een prachtige theepot en geniet dan van je ‘taartje’ beschuit met aardbeien. Wil je helemaal uit je dak gaan dan prak de aardbeien en doe er nog wat amandelschilfers op en om helemaal uit je dak te gaan… smelt 1 stukje pure chocolade en doe dat over je taartje. Pers een grapefruit uit en drink deze erbij.
Weet dat dit alles niet betekent dat je nooit meer suiker mag eten, maar dat je nu even moet doorzetten door suiker en de verslaving aan suiker helemaal uit te sluiten, waardoor dadelijk je hongergevoel en zin in suiker wegvalt en zelfs makkelijker wordt om van je candida probleem af te komen. Probeer nu en dadelijk zoveel als mogelijk bewerkt voedsel te vermijden. Weet dat sommige E-nummers je zelfs aanzetten tot meer eten van een bepaald product. Denk hierbij ook aan smaakversterker E621 samen met de verstopte suikers in bijvoorbeeld de snacks als chips.
Weet dat zonder die zin in suikers en dat hongergevoel het makkelijker wordt om gezonde keuzes te maken en je meer tijd hebt om bezig te zijn met andere zaken in je leven.
TIPS
Dan lijkt het me handig om je nog wat extra tips te geven die je kunnen helpen om anders met eten in het algemeen om te gaan.
Wat ook kan helpen in het proces.
- Bij jezelf nagaan wat je voelt of denkt, voordat je zin krijgt in zoet.
- Bij sommigen helpt het om deze gedachten en gevoelens op te schrijven.
- Ga liefdevol je emoties verkennen en durf ze toe te laten.
- Zijn er mogelijk pijnlijke ervaringen die nog niet verwerkt hebt.
- Heb je in je hoofd gehaald dat je een gezonder gewicht toch niet gaat halen?
- Dat alles wat je echt wilt toch niet lukt en het nu eenmaal zo is?
- Is dat ook zo? Om hier meer helderheid in te krijgen is het goed om, voordat je wilt starten met eten, je eerst gaat voelen van binnen of je lichaam het ook echt nodig heeft, of dat er wat ander is wat je er toe brengt om iets te eten of door te eten.
- Vraag je eens af voor wat of wie je een muur opstelt.
- Voel je je wel veilig in je leven en in je lichaam?
- Hoe lief ben je voor jezelf.
- Maak contact met je lichaam en voel wat er nodig is.
- Probeer nog wat liever te zijn voor jezelf in gevoel en gedachten.
- Straf je zelf niet als je een toch over stag bent gegaan en het koekje bij de koffie op hebt gegeten. De grootste imperfectie is perfectie. Dit maakt jou, jou en mens.
- Heb je een jurk in de kast hangen die je al jaren weer aan wilt en haalbaar zou moeten zijn? Zie je zelf voor je in die jurk en laat het resultaat van hoe en wanneer los. Voel hoe het voelt om die jurk aan te hebben en hoe kijk je dan.
Als deze stappen te groot zijn om zelf te zetten dan wil ik je best helpen.
Vraag hieronder de MP3 aan, welke je helpt beter bij jezelf te blijven en emoties vaarwel te zeggen.
Wil je liever dat ik met je meedenk, maak dan een GRATIS telefonische afspraak via onderstaande knop. Wil je meteen aan de slag, dan kan je via dezelfde knop een consult inplannen. Indien aanvullend verzekerd wordt een gedeelte van het consult vergoed. Ik help je graag verder
Luister naar je lichaam en voel je vitaler door suiker te vermijden en je eetpatroon aan te passen.
Succes!
Eerst nog wat vragen?
Vul je e-mailadres óf telefoonnummer in. Ik contacteer je dan op die manier.