Leef je Passie

Piekeren is de verkeerde kant op fantaseren

By maart 30, 2020april 4th, 2020No Comments

Prikkels die je ontvangt kunnen een positief of negatief effect op je hebben.

 

Als je te veel informatie tegelijkertijd krijgt, dan kan het zijn dat je deze niet kunt ordenen in je hoofd en er een chaos ontstaat. Je kunt niet meer helder nadenken en gaat piekeren.

De rust die je nodig hebt om de informatie helder en objectief tot je te laten doordringen is dan weg. Je gaat te veel denken in de vorm van ‘wat als…..,’ ‘ ja, maar…..’ en maakt het je steeds zwaarder door er nog meer informatie bij te stoppen. Het lijkt dan net alsof de toekomst alleen maar negatiever wordt.

Dit piekeren kan er weer voor zorgen dat je de slaap niet kan vatten. Doordat je slecht hebt geslapen, begin je moe aan de volgende dag waardoor je je niet echt kunt concentreren of helemaal afgeblust alleen maar in staat bent om te doen wat je moet doen. Als je te lang in dit cirkeltje zit, kan het voorkomen dat je gedachten alleen maar negatiever worden. Dat er maar iets kleins hoeft te gebeuren of iets groots (zoals nu) en het lijkt wel of je nog meer negativiteit in je gedachten aantrekt. Je gaat als het ware negatief fantaseren.

Wanneer het piekeren te lang aanhoudt en een herstelfase wordt ‘vergeten’ kun je zodanig overprikkeld raken dat je fysieke, mentale en emotionele klachten krijgt. Dit wil je natuurlijk vermijden. Vooral in deze tijd is je energiek voelen en een goed immuunsysteem hebben van groot belang.

Mijn advies is dan ook om de prikkel die op je afkomt eens van alle kanten te bekijken. Is het inderdaad zo negatief of kan je er ook je voordeel uit halen en er een positieve draai aan geven. Op deze wijze kan je het piekeren meer loslaten en van je afzetten, want anders weegt je leven wel heel zwaar.

Wil je hiermee echt aan de slag?

Doe de online training!

Neem het heft in eigen hand. Blijf dicht bij jezelf. Krijg tips, hulp en oefeningen die je meteen bij stressmomenten en overprikkeling verder helpen.

Via deze online training krijg je inzichten, zodat je zodanig leert omgaan met je overprikkeling in het dagelijks leven, dat je beter doorslaapt, minder lichamelijke klachten hebt, rust in je hoofd ervaart en in je drukke leven, weet wat te doen als het je allemaal even teveel wordt en leert de regie te nemen over je eigen leven.

Deze maand voor de helft van de prijs!

Bekijk Training