De overprikkelde ikkeLeef je Passie

Tis bijna Kerstmis !!!!!  7 tips om deze kerst goed door te komen

By december 20, 2019december 22nd, 2019No Comments

Via de radio is men al een tijdje druk bezig om ons in de kerstsfeer te brengen door het afspelen van bekende kersthits. Sommigen vinden dat gezellig en anderen storen zich er mateloos aan en zetten snel een andere zender op.

Ikzelf hoor altijd verschillende verhalen over kerst.

Van ‘Heerlijk, eindelijk kerst!’ naar ‘Och ik vind het eigenlijk wel gezellig ook al is het een lange zit’ tot ‘Ik heb er helemaal geen zin in. !!!!’

Voor sommigen is deze tijd van het jaar altijd een tijd van gedoe.
Wie viert met wie, wat, waar, hoe en waarom?

Laten we het alleen al over het eten hebben… Wat doen we met het eten?
Eten we thuis, laten we een cateraar komen of gaan we uit eten? Met wie moeten we rekening houden? Zijn er veganisten of vegetariërs onder ons of eten ze gluten of tarwe vrij, is iemand allergisch voor pinda’s of lust geen tomaten of is lactose-intolerant of is iemand diabeet of op dieet en mag alleen maar ….? Hoe is de samenstelling van de groep. Zijn er kleine kinderen bij. Houden zij nog een middagslaapje. Hoe laat kunnen we het eten dan het beste serveren?

Zoveel mensen, zoveel wensen. Hoe kijk jij tegen de kerst aan? Wil je het dit jaar anders doen?Misschien heb je dan wel wat aan onderstaande tips. Dank voor je vertrouwen in 2019.

De perfecte kerst
Janneke,
een vrouw van 35 jaar zonder gezin, is helemaal in de paniek en stress. Ze slaapt slecht en heeft de hele tijd het gevoel dat ze iets op haar to-do-list is vergeten te schrijven. De grap is dat ze zich dit helemaal zelf heeft aangedaan, want vorig jaar was kerst zo leuk bij Trudy dat ze spontaan heeft aangeboden aan de hele club van 20 man om kerst dit jaar bij haar te vieren. Iedereen is happy single en gaat met elkaar op zomervakantie. Daarnaast zien ze elkaar met de kerst. De rest van het jaar appen ze en hebben allen een drukke baan.

Er is nog zoveel te doen, voor te bereiden en rekening mee te houden. Boodschappen te doen…. Ze vindt zelf dat anderen haar niet mogen helpen. Het moet een prachtige kerstdag worden waarop ze iedereen kan verzorgen en verwennen met lekkere hapjes en drankjes. Ze wil dat het perfect wordt en iedereen na afloop tevreden naar huis gaat. Alleen heeft ze zich een beetje vergist in hoeveel tijd haar dit kost en ze moet alsnog ook nog een deadline halen op het werk.

TIP 1
Stop perfectie. De grootste imperfectie in ons leven is de perfectie. Probeer je verwachting van de dag bij te stellen. Geef aan jezelf toe dat het mogelijk zelfs fijner is om samen met iemand anders de dag vorm te geven of zelfs met de hele groep. Maak er een Amerikaanse happening van en vraag iedereen een gedeelte van het gerecht voor te bereiden en mee te nemen. Doe dit voor de hele dag. Ook de hapjes tussendoor en hun favoriete drankje. Je hoeft geen rekening te houden met wat iemand wel/niet lust of mag eten en de groep voelt zich betrokken bij het geheel.

Iedereen haalt op deze manier meer voldoening uit de dag en je haalt ook nog makkelijker de deadline op je werk. PS: op je werk zou je ook kunnen bespreken wie jou zou kunnen ondersteunen.


Ik moet maar wil niet meedoen
Petra is 44 jaar en ‘moet’ met haar gezin voor het familiefeest van een hele week komen ‘opdraven’ in een prachtig huis in de Ardennen. Er is zelfs sneeuw gemeld! Geweldig toch? Dat zou je zo zeggen, maar Petra vindt het helemaal niet leuk. De familie bestaat uit opa en oma, oom en tante zonder kinderen, schoonbroer en zus met een puber, gescheiden zus met een baby van 3 maanden en haar gezin van 2 middelbare scholieren. Gezellig toch? Wat is hier nu niet leuk aan. Nou, heb je even…… Alle gezinnen zitten samen in 1 huisje voor 12 personen. Tante bemoeit zich het liefst met iedereen. Haar kinderen zitten het liefst op hun kamer en gamen. Geen privacy om je terug te trekken en het vergt haar veel te veel energie om ook nog verplicht leuk te moeten doen.

TIP 2
Kijk in mogelijkheden. Verbreed je gedachtegang en maak keuzes die voor iedereen, maar vooral jezelf goed voelen.

Boek een hotel of huisje in de buurt en zeg dat je iedere dag op een bepaald tijdstip aanwezig zult zijn en dat het voor kan komen dat de kinderen niet mee komen of dat jij alleen komt. Zo ben je wel bij de groep. Kan je genieten van de natuur met je gezin en heb je ruimte voor jezelf.

Is het te prijzig om zelf iets anders te boeken? Bespreek dan dat je alleen de kerstdagen of van dag x tot dag y naar het huisje komt en communiceer dat helder.

Begin de communicatie in de ik-vorm. Zo van ‘Ik zelf vind het heel moeilijk om mijn draai te vinden als ik een hele week van huis ben. Dit heb ik besproken in het gezin. Ik heb daardoor besloten om zeker mee te gaan naar het huisje, maar enkel van x tot y dag te komen. Zo zijn we toch nog samen.


Ik krijg er jeuk van ….
Karin en Pieter hebben een hekel aan al die zoetsappigheid rond de kerst, maar toch wordt van hun verwacht dat ze deelnemen aan het familiediner op 1e kerstdag, want ‘ze zien elkaar al zo weinig.’ Het idee om je helemaal op te moeten tutten voor die avond is eigenlijk al iets om jeuk van te krijgen.

TIP 3
Ga uit de slachtofferrol en neem het heft in eigen hand met respect voor de anderen.

Of je pakt je bij elkaar en maakt er het beste van. Zoekt kleding uit die echt bij je past en feestelijk is. Waar je niet het gevoel hebt dat je als een Barbie en Ken moet komen opdraven. Kijk niet naar de zoetsappige sfeer, maar naar de mensen die aanwezig zijn. De mensen die je een warm hart toe draagt en maak daar contact mee. Je hoeft niet iedereen even leuk te vinden en tegen te praten. Zorg dat je je zo veel als mogelijk op je gemak voelt. Maak het daarnaast niet te laat. Jij staat aan het roer van je eigen leven.

Of meld je af en ga samen iets anders doen waar je wel blij van wordt of ga werken. Er zijn genoeg bazen die blij met je zijn als je met kerst komt werken en meestal ontvang je ook nog meer loon.
Geef dit wel ruim van tevoren aan en ga bij de desbetreffende familieleden op een andere dag op bezoek.


Kerstdiner is een hel voor mij
Wouter vindt kerst op zich wel gezellig, maar het samen eten bij anderen is voor hem echt een ramp. Hij eet niet alles, omdat hij allergische reacties kan krijgen van bepaalde dier- en zuivelproducten en heeft daarnaast ook nog last van gluten. Daardoor gaat hij door het leven als veganist en eet zo weinig mogelijk tarweproducten. Zijn familie vindt hem maar raar. Doe toch gewoon lekker mee. Stel je niet aan. Eet gewoon mee aan de kalkoen. Dat kan toch best voor een dagje. En pak anders een stukje zalm, want dat is toch geen dier? Zij hebben makkelijk praten en zitten de dag erna niet met de krampen in de buik, hoofdpijn en andere fysieke ongemakken.

TIP 4
Ga niet in de verdediging en anderen uitleggen waarom sommige levensmiddelen gewoon vergif voor je zijn.

Iedereen heeft zijn eigen waarheid en als ze eraan toe zijn gaan ze het pas begrijpen. Het is jouw leven en lichaam. Kies hiervoor. Neem eten voor jezelf mee, in het geval je ergens naar toe gaat waar ze niet weten wat ze voor je kunnen koken.

Weet je niet zeker of gluten zijn verwerkt in het eten? Neem dan tijdens elke maaltijd 1-2 tabletten Gluterase, zodat je geen nadelige volgen hebt na het eten. Deze tabletten zijn een godsgeschenk voor mensen met gluten intolerantie die toch een keertje gezellig uit eten willen met vrienden zonder bang te hoeven zijn om lichamelijke klachten krijgen.

Gezegdes als ‘Onbekend maakt onbemind’ en ‘Wat de boer niet kent dat eet die niet’ passen hier zeker.

Je kan van tevoren contact opnemen met de kok en samen veganistische gerechten maken voor die dag. Je zult merken dat sommigen helemaal niet in de gaten hebben dat ze vegan eten of het zo lekker vinden dat ze het zelf ook wel vaker zouden willen maken. Dan kan je samen leuke recepten uitwisselen.


Pas een dierbare verloren
Desiree heeft een vriendin die vorig jaar rond kerst haar moeder is verloren. Zij heeft hierdoor moeite om net als haar nog kleine kinderen, die stuiterend door het leven gaan, kerst als iets leuks te zien. Ze kan niet gezellig mee doen met het versieren van de boom of blij worden van de lampjes. Desiree wil haar vriendin helpen maar weet niet zo goed hoe.

TIP 5
Luister naar haar verhalen, zonder erin mee te worden gezogen. Ze zit nog in de rouw en heeft geen ruimte voor andere dingen. Blijf begripvol naar haar toe maar houd ook feeling met de kinderen.
Vraag aan haar of ze het goed vindt dat jij met haar kinderen iets leuks gaat doen. Als ze eraan toe is kan ze natuurlijk ook zelf mee.


Al in de herfst in-to kerst
Letithia is in de herfst al tijdens de uitverkoop bezig met het verzamelen van leuke dingetjes voor onder de kerstboom, de tafel indeling en ze zet de kerstboom al op in november.

Het liefst heeft ze een kerstboom in iedere kamer. Zo leuk vindt ze het als die lampjes aan zijn en dan lekker bij de kachel met warme chocolademelk, kerstkransjes en Gluhwein. Haar kan je geen groter plezier doen dan ervoor te zorgen dat het met kerst ook nog sneeuwt.

 TIP 6
Geniet met Letithia mee. Vraag haar naar haar geheim om zo ‘in to kerst’ te zijn. Misschien werkt het wel aanstekelijk en ga je alsnog ook aan de slag. Misschien heeft ze wel ideeën waar je nog niet aan gedacht had, waardoor je kerst heel anders gaat zien.

Hoe doet ze dat toch met de kerstboom?
Maak er zelf een uitje van en ga met het hele gezin op zoek naar de mooiste boom. En daarna komt natuurlijk het leukste. Samen de echte of kunstboom optuigen en het huis versieren met kerstlampjes. Vind je dat te veel ‘gedoe’? Koop een kant en klaar boompje of versier het huis met alleen lichtjes of kerstster plantjes. Maak of koop een houten kerstboom plank. Ga kransjes bakken en doe er een touwtje aan. Decoreer daar je boom of kamerplanten mee. Je kunt het zo gek niet bedenken. Alles is mogelijk. Maak het helemaal naar jouw stijl.

Vraag haar naar haar geheim m.b.t. de cadeautjes.
Of kies dit jaar voor hele kleine geschenken van maximaal 5 of 10 euro. Koop er ieder 4 (afhankelijk van jullie budget en aantal personen) en verpak ze feestelijk. Leg ze allemaal onder de kerstboom of op een andere voor jullie gezellige plek. Pak een dobbelsteen en maak van het verdelen van pakjes een kerstspel met eigen van tevoren uitgeschreven regels. Het gaat dan niet echt om de pakjes maar om de gezelligheid.

Verzin andere leuke gezelschapsspellen of vertel elkaar verhalen. Je kan ook een zin zeggen die de ander moet aanvullen, zodat er een heel geestig verhaal ontstaat. Zie Kerstmis als de tijd van verbinding probeer deze te maken met alle aanwezigen op een warme en positieve manier.


Mijn eigen manier van kerstvieren dit jaar | TIP 7
Wat ik mijn kinderen heb meegegeven voor kerst en andere ‘verplichte’ feestdagen is dat het niet draait om deze paar dagen in het leven. Het gaat erom hoe je het jaar door met je naasten omgaat. Breng ze tussendoor een bezoekje. Bel ze eens op of Zoom / Skype / Facetime met ze. Het hoeft niet een hele dag te duren om te laten merken dat ze je dierbaar zijn. Cadeaus zijn ook niet nodig om je genegenheid aan iemand te uiten. Ga gezellig met je dierbaren om de beurt iets leuks doen op een hele andere dag.

Mijn man en ik hebben tip 7 dit jaar omarmt. De kersttijd vullen we in door op de bonnefooi een dagje de Ardennen, Luxemburg, Nederland en/of Duitsland in te gaan op zoek naar rustige wandelplekken of net even de drukte in als de stadssfeer hiertoe uitnodigt. Willen we een dag niet weg, dan blijven we lekker thuis. Mogelijk dat we dan wat klusjes gaan doen of net helemaal niets. We laten het gewoon open. Waar we zijn met oud en nieuw is ook nog een verrassing. De familie en kinderen zijn ruim van tevoren ingelicht en zij stonden er allemaal open voor. Voor ons voelt het als een bevrijding.

Ik wens jullie allemaal fijne feestdagen op jullie manier en voor 2020 veel geluk, gezondheid, verbondenheid en respect voor elkaar.

Makkelijker omgaan met stress situaties

De Overprikkelde Ikke
online training

Feestdagen zorgen voor stressmomenten en is het vaak moeilijk om bij jezelf te blijven. Neem het heft in eigen handen en leer praktische handvatten om anders met stress om te gaan. Via deze online training ontvang je oefeningen, tips en inzichten, zodat je leert omgaan met je denkstress, overprikkeling, spanning en onverwachte situaties in het dagelijks leven.

Bekijk Training