Last van de aanwezigheid van anderen, vieze geuren, harde geluiden, felle lampen of krassende etiketten in je kleding. Komt je hier iets bekend van voor? Dan noemen ze je snel overdreven reagerend, maar dat is helemaal niet zo.
Je reageert gewoon gevoeliger dan anderen. Je kan zo geboren zijn, een stressvolle tijd achter de rug hebben of een beroerte hebben gehad, waardoor je zintuigen gevoeliger zijn geworden.
Wist je dat uit onderzoek is gebleken dat zeker 25% van de mensen in de samenleving extra prikkelgevoelige zintuigen hebben. In mijn beleving is dat percentage veel hoger. Ik tel hierbij de mensen die prikkelgevoelig zijn geworden door de technologie om hen heen, mensen die een cva hebben gehad en moeite hebben met afschakelen en bij zichzelf blijven. Daarnaast zie je steeds meer mensen allergisch reageren. Hoeveel mensen hebben niet geïrriteerde ogen of een gevoelige huid, last van hun luchtwegen of ademhaling, last van bijgeluiden of reageren meer op sfeer. Aangezien dat niet door iedereen in de maatschappij begrepen wordt, krijg je vaak het advies om jezelf te ‘harden’.
Dat is niet altijd de juiste oplossing en kan voor emotionele en fysieke klachten zorgen als je iets doet wat helemaal niet bij je past. Je zintuigen en je hele gestel hebben een eigen reactiegrens en die is voor iedereen anders. Moet je je juist blootstellen aan prikkels of ze vermijden?
Daarom is het nodig om zoveel mogelijkheden en invalshoeken te gebruiken om bij jezelf te blijven en de prikkels anders te ervaren dan nu.
Een paar voorbeelden in het dagelijks leven met een paar kleine tips.
- Myrthe vindt in de bioscoop de muziek altijd te hard of opzwepend en gaat daarom niet graag. Of het moet een hele rustige film zijn. Haar vriendinnen vinden dat heel jammer, want ze zouden zo graag samen gaan. Wat zijn de mogelijkheden voor Myrthe om toch te gaan.
Ze kan bijvoorbeeld:- Oordopjes meenemen voor als het geluid te hard staat.
- In een rij gaan zitten ver van de boxen af.
- Een rustigere film uitkiezen.
- Oordopjes meenemen voor als het geluid te hard staat.
- Pieter houdt niet van wandelen en zeker niet langs asfalt of huizen. Wat kan Pieter doen.
Hij kan bijvoorbeeld:- Eerst de auto nemen naar een rustig bos, de zee of weilanden en daar gaan lopen.
- Uit de auto stappen op een mooie plek en daar op een bankje gaan zitten.
- Zijn favoriete muziek op de oortjes aanzetten van de telefoon die zorgen voor een leuk ritme waardoor lopen plezierig is.
- Erica verblijft niet graag in grote mensenmassa’s en gaat liever langs de kant staan dan midden in de ‘kluwen’. Wat zou Erica kunnen doen.
Zij kan bijvoorbeeld:- Gerust ook nee zeggen en niet naar mensenmassa plekken gaan.
- Als je toch in een grote mensenmassa moet staan, neem dan echt je eigen ruimte in.
- Doe veel oefenen om bij jezelf te blijven en dan te stevig in je schoenen staat.
- Laat alle indrukken van anderen van je afglijden en focus op jezelf.
- Doe de oefeningen van de overprikkelde ikke die bij jou passen.
- Je huisgenoten willen een voetbalwedstrijd kijken. Gezellig samen met het geluid hard aan. Je hebt de neiging om je af te sluiten. Iets anders te gaan doen, maar dat vinden anderen ongezellig.
Wat kan jij doen:- Kies voor jezelf ook al vinden de anderen het ongezellig en ga naar een andere ruimte.
- Maak een afspraak met vrienden/vriendinnen en ga samen iets anders doen.
- Wil je toch in de ruimte blijven, pak dan je telefoon of i-pad met een andere film of een spelletje met muziek die je mooi vindt of alleen muziek met oortjes in en ga zo zitten dat je niet naar de tv kunt kijken.
- Samenleven is je eigen behoeften en die van de ander respecteren. Je hoeft niet altijd allemaal hetzelfde te willen of te doen.
Leer om anders om te gaan met alle prikkels die je innerlijk ervaart en vanuit je omgeving ontvangt. Alleen op deze wijze kan je ongezelligheid en stressvolle momenten vermijden en je kans op overspanning, burn-out en alle andere klachten, die je niet wilt krijgen, te verkleinen. Je voorkomt de overprikkeling niet, maar je gaat er anders mee om.
Een reactie van een cliënt:
- Ik ben fijngevoelig van nature en maak hier op momenten positief gebruik van, zoals aanvoelen wat er om me heen gebeurt en de sfeer peilen. Enkele maanden geleden heb ik een CVA gehad met blijvende schade op het gebied van coördinatie en concentratie, waarvan ik eigenlijk vrij goed ben hersteld. Door de CVA ben ik nog gevoeliger geworden. Maar als er ergens luide muziek is of veel mensen zijn, dan kan ik het knopje moeilijk uitzetten en begin ik te hyperventileren. Of als er teveel prikkels binnen komen dan vind ik het moeilijk om ze te plaatsen en ben ik moe, bang en verdrietig tegelijk. Gelukkig ziet mijn man heel snel aan me dat ik de grens heb bereikt. Ik ga dan rusten op bed en trek me even terug. Maar ik kan gelukkig ook genieten van mooie dingen in de natuur of als ik iets lees. De overprikkelde ikke online training, die ik op mijn ‘goede’ momenten zelf kan doen helpt me hierbij, alsook de gesprekken hierover met anderen.
- Pasgeleden ben ik erachter gekomen dat wat ik heb een naam heeft en wel Misofonie. Ik reageer best wel overdreven op eetgeluiden en als anderen bewegingen maken of hard slikken dan voel ik een woede in mij opkomen. Door met Ingrid aan de slag te gaan leer ik hier anders mee om te gaan. Het gaat al beter, maar ik ben er nog niet. Ingrid zegt steeds; ‘Keulen en Aken zijn ook niet op één dag gebouwd’, maar ik kom er wel.
Reactie van een deelnemer ‘opkomen voor mezelf’ en online training ‘de overprikkelde ikke’:
Werken in een kantoortuin en dan me ook nog de hele dag moeten concentreren en alles op tijd afkrijgen is een hel. Ik nam alles mee naar huis om het werk in alle rust te kunnen doen in de avond. Ik heb geleerd dat dit niet de weg is, want ik werd steeds vermoeider en gespannen en sliep steeds slechter. Nu ik beter naar mezelf luister en mijn grens aangeef, gaat het veel beter.
Herken je jezelf en wil je hiermee aan de slag?
Vul je e-mailadres óf telefoonnummer in. Ik contacteer je dan op die manier.