Leef je Passie

Zien gapen doet gapen

By februari 4, 2018maart 25th, 2021No Comments

Zien gapen doet gapen. Soms is het voldoende om alleen al te lezen over gapen om de aandrang te voelen (ga je al?). Maar niet iedereen is even gevoelig voor die besmettelijkheid. Hoe snel iemand mee gaapt, hangt af van zijn inlevingsvermogen, ontdekten Britse wetenschappers onlangs.

Uit hersenscans was al bekend dat het breingebiedje dat reageert op gapende mensen, hetzelfde gebiedje is dat actief wordt wanneer we ons om anderen bekommeren. Psychologen van de Universiteit van Leeds wilden dit verband tussen empathie en gapen testen en deden een experiment met studenten.

Zogenaamd in afwachting van het echte experiment werden de proefpersonen in een wachtkamer neergezet. In diezelfde ruimte zat ook een veelvuldig gapende handlanger van de proefleider. Na een minuut of tien moesten de proefpersonen een empathietest doen.

Het bleek dat de studenten die in de wachtkamer gevoeliger waren voor gaap­besmetting, ook hoger scoorden op inlevingsvermogen.

Inlevingsvermogen zegt dus veel over hoe empathisch je bent. In de online training ‘De Overprikkelde Ikke’ ga ik dieper in op dit onderwerp en wordt je de gelegenheid geboden om je eigen EQ te testen.

Door daarnaast ook de SQ test te doen word je sensitiviteit voor alles in en om je heen duidelijk weergegeven. Van daaruit krijg je meer inzicht in hoe jij in het leven staat en begrijp je beter hoe je op bepaalde zaken in je omgeving kunt anticiperen ten gunste van jezelf en anderen om je heen.

Wil je een gesprek of aan de slag?

 

maak afspraak