Wat haal je uit de prikkeltest

Hoi jij,

Wat fijn dat je gekozen hebt voor de prikkeltest. Voordat je van start gaat zal ik je even een korte uitleg geven over prikkels en de test.

Een prikkel is een brokje informatie dat binnenkomt via je zintuigen, zoals; zien, horen, ruiken, proeven, voelen in gedachten en ervaren in het lichaam. Prikkels kunnen dus in jezelf of om je heen ontstaan. De hersenen en je zenuwstelsel is continu bezig met het verwerken van prikkels.

Het feit dat je iets waarneemt, betekent dat de hersenen de prikkel hebben verwerkt. Prikkels gaan altijd door, ook als je slaapt. Er is nooit een moment dat er geen prikkels zijn. Vaak wordt in mijn praktijk de vraag gesteld of het sterk reageren op prikkels een eigenschap is in je systeem of aangeleerd gedrag.

De vraag is te begrijpen, omdat het vaker lijkt alsof steeds meer mensen gevoeliger reageren op prikkels dan jaren geleden en het gebruiken om ergens bij het horen en zich prikkelgevoelig gaan gedragen. Laat ik je dan nu meteen uit de droom helpen. Het is geen aangeleerd gedrag, maar een eigenschap waarmee je bent geboren.

Gevoelig reageren en overprikkeld raken is een eigenschap van jou net zoals jouw humor, reageren op je omgeving, vriendelijk zijn, rustig of net  temperamentvol zijn of scherpzinnig. Dit zet je in om je persoonlijke doelen te behalen. Net zoals al je andere kwaliteiten. Het is jouw werkwijze om met alles in het leven om te gaan. Zo ben je op de wereld gekomen.

Het gevoelig reageren op alles loopt meestal als een rode draad door je leven en is terug te vinden in alles wat je doet. Het kan ook zomaar zijn ontstaan door een gebeurtenis die veel indruk op je heeft gemaakt of is een reactie na een burn-out, cva, herseninfarct en zo voorts.

Je gevoeligheid zal op meerdere momenten in je leven een diepgaander thema zijn. Je kan je in het dagelijks leven moeilijk aan alle prikkels onttrekken. Nu is het wel zo dat we steeds meer prikkels om ons heen hebben. Denk aan de digitale wereld om ons heen die 24/7 onze aandacht vraagt. Sommigen slapen zelf met hun mobieltje om maar niets te missen. Je kan dan ook overprikkeld raken als er te veel op je af komt of van je gevraagd wordt. Of onderprikkeld als je er niet veel te doen is, het saai wordt en je je gaat vervelen.

Bij de test kan uitkomen dat je een echt gevoelsmens bent, soms wat gevoelig voor prikkels of normaal scoort op prikkels.

Om het zeker te weten hebben we een aantal manieren om dit te onderzoeken, waaronder de prikkeltest.

Doe de test en zie welke kant de meter bij jou uitslaat.

Veel plezier en Leef Je Passie.

Ingrid Huskens-Hermens

Wat haal je uit de prikkeltest